【最正魯肉飯】阿元來了

位於西營盤第三街,唯一排隊人氣小店,就係依間食台灣菜嘅阿元來了。店鋪裝修幾有特色,好似台灣夜市佈置!地方就比較細,用餐時間規定30分鐘內要食完,如果想同朋友傾多陣食完就要轉移陣地喇。

當日黎到係星期六晚上大概7點鐘,人龍未算太長,等左10分鐘左右已經有檯。但坐低一陣就見到出面人龍越來越長,好彩早左一步到!
IMG-20160424-WA0019IMG-20160424-WA0016

IMG_20160424_214046最出名當然就係依個魯肉飯啦!唔好見佢29蚊細細碗,可能因為肥豬肉份量都唔少嘅關係,食落都非常飽肚。魯肉汁夠晒多,味道真係做得好唔錯,比起香港好多地方都更加好食!係本地難得一間正宗台灣小店。

本來想試埋個蠔仔煎,但店員同我講原來要5點半前先有得食,唯有下次早D到。另外食左鹽酥雞、藥燉排骨湯、台灣香腸,味道中規中矩啦,首推都係個魯肉飯!

阿元來了
西環西營盤第三街73號地舖
星期二至日: 11:00-22:00; 星期一: 休息

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *