【台灣校園主題】小時光

有種情懷叫那些年。

每個人都有最懷念想時光倒流的地方,細細聲講,其實小編在台灣有過一段青蔥歲月,最開心係近年本地紛紛開台式小食、文青cafe,可以慰藉下思鄉之苦,但要數到最有特色,一定係呢間校園cafe,開在觀塘工廈,卻長期引來大批人潮朝聖!

一入到cafe,裝修好特別,以台灣國小為設計主題,就同學校一樣,用校園課室既枱同椅,燈光暗黃,玩氣氛。

IMG_7558大家坐得好近好親密,餐廳滿座,都好旺場!

IMG_7559全店布置花盡心思,連舊式電視、漫畫書、膠水壺都有,好懷舊,就好似回到過去。

IMG_7560男士都唔介意坐細細張木櫈,雖然屈質,但一樣食得滋味。店內仲有好多長頸鹿陪食呀!

IMG_7561餐具以自助方式,跟足台灣style。

IMG_7563首先要去前台揀野食,再落單俾錢,而店員都以台灣人為主,要講幾句普通話,十足去左台灣!

IMG_7565等美食時再慢慢嘆個環境。

IMG_7568
除餐牌寫滿國語拼音,連取餐呼叫器都係,好用心,飯餐準備好就會震動通知可以出去取餐啦!

IMG_7566本地餐廳較少自助形式,店內清楚列明點餐位同取餐處,但都見到唔少人一頭霧水。

IMG_7567終於到我拎野食啦!

IMG_7569店內服務生都穿上國中生制服,同學好!

IMG_7571Cafe鎮店之寶出場,香酥雞扒(HKD30),女仔食都真係幾大份,勝在真係夠脆,juicy有口感!

IMG_7573識食一定要食魯肉飯(HKD22 ),小編在台灣時已經大愛!

IMG_7576紫薯拿鐵(HKD35),味道算濃,但奶味比較重,要睇個人口味!

IMG_7581

小時光
地址:觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C室
營業時間: 星期一 12:00-18:00, 星期二至日 12:00-21:30

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *