【超強挑戰!全蒜宴】Mad for Garlic

韓潮強勁,進駐香港不少商場,但講到噱頭勁,小編還是被這間在韓國已經出晒名嘅蒜頭主題餐廳Mad for Garlic吸引!餐廳以韓風意大利菜做主打,由前菜、麵包、主菜,到甜品都以蒜為主,係重口味的爽快挑戰,就睇你受唔受得住!

DSC_2600

餐廳沿用韓國及海外各分店的裝潢風格,以歐陸酒窖為設計靈感,全場放有不少蒜頭的裝飾物。長燈光加水泥墻都好岩情侶約會,頗有情調。

DSC_2605-1

今日的主角,超強十二吋嘅薄餅面層舖滿金黃色嘅炸蒜片,製作成蝦、菠蘿、炸蒜片MFG招牌意大利薄餅(HKD108)!而餅底用韓國麵粉搓製,上菜時會再加好多芝士,正因為芝士飄落來好似落雪,所以叫Garlic Snowing Pizza。小編平時都鍾意食蒜頭,炸蒜片夠卜卜脆,中間再以蝦粒同菠蘿塊點綴,入口更爽脆甜美,趁熱吃更正,小編同朋友去食,兩個食完都再追住食!

DSC_2613-1

如果唔食得辣就要注意啦!兩隻辣椒炮製而成的招牌蒜片墨西哥辣椒炒意粉(HKD88),味道是酸酸辣辣,開胃重口味,睇下敢唔敢挑戰全蒜宴!

DSC_2618-1

特飲選擇都算多,飲MFG檸檬特飲(HKD36)岩晒調和食蒜的味道。

DSC-02

抖一抖,再食過!期待的MFG特色蒜蓉包塔(HKD48)黎啦,有餐廳哥哥仔幫手cut開,巧妙地一開為六!法包裡面有超級多蒜頭,仲有紅椒粉調味,味道濃郁,兼帶點辛辣,包身仲夠暖又香脆鬆化,必食!

DSC_3087.JPG

繼續再挑戰!MFG特色醃漬蒜頭炒韓國牛油飯(HKD132)上枱,待應將巨量炸蒜片倒落飯,令人食指大動!

DSC_3129

今次到炸蒜片、醃漬蒜頭!一樣蒜頭,有不同整法,證明韓國人到底有多愛蒜!蒜片色澤靚,夠爽脆,雖然食完好熱氣但撈飯更加停唔到口!

DSC_3130

繼續都係重口味,香辣三重奏海鮮意粉(HKD108),材料有青口、大蝦、八爪魚,已經蒜味濃的小編,食到無晒其他味覺啦!不過海鮮夠新鮮大份,都係另一選擇!

DSC_2619

開放式廚房有意國feel,仲見到廚師們非常專注!

DSC_2623

蒜BB味道真係好濃烈,隔住個mon都聞到!

DSC_2624

Mad for Garlic
地址:銅鑼灣時代廣場食通天11樓 1104 店
電話:3752 2880

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *