【日本金賞極級拉麵】麵屋黑琥

中環係一個好神奇既地方,主街道上工商業大廈臨立,帶給人一些冷冰冰既感覺,但冷冰冰既背後,總有一些溫情小店處處,小編聽說有一間日本過江龍以半拉麵店半居酒屋路線,本身佢既拉麵係日本「屢獲殊榮」,而且難能可貴既係你可以係依度感受日本傳統居酒屋既風味。 DSC_0294
從木製既窗口望出去,兩個和風大燈籠高掛在店外,猶於置身在日本街道內既小店般。

DSC_0360
廚房採用開放式設計,讓食客同廚師多了一份親切既交流。

DSC_0323黑琥拉麵(HKD80) 貴為日本拉麵大賽金賞得獎拉麵,湯頭濃郁不在話下,叉燒選用半肥瘦,再加上大蔥,層次感增加,最後驚喜係菠菜,菠菜減去一種肥膩感,頓時清新。

DSC_0318
黑琥拉麵MAX(HKD100) 相信各位男士應該對黑琥拉麵既份量有啲意見,好似普通都未必食得飽,唔緊要,MAX既份量比一般1.5倍,材料比一般多了一塊叉燒,一隻糖心蛋同筍條。糖心蛋黃呈啫喱狀,筍條用料講究,本身小編鐘意食硬既麵,所以合乎我心目中既喜好。

DSC_0310
鐘意辣既人士絕對唔可以錯過以下菜式,赤琥拉麵(HKD80) 既配料加上豆腐,豆腐沾上辣汁,軟滑口感直入喉嚨,不過食唔到辣既野絕對小心,辣既程度可見一班。

DSC_0353
食素食既人好多時選擇不多,又唔知去邊度食好?黑琥係依方面就有貼心既一面,總為素食人士而設既日式素食塩味湯拉麵(HKD85),湯頭清淡,再加上大量蔬菜,爽脆口感但不失傳統味道。

DSC_0397
雖然貴為得獎拉麵店,但同時又敢於創新,新推出和風柚子冷麵(HKD90),冷麵加上大量沙律菜,原片柚子取代其他醬料,清新可人,絕對係拉麵以外既好選擇。

DSC_0401
既然佢係以居酒屋既名義,當然小食伴酒係唔少得,炸雞球(HKD35)外脆內嫩,咬落去多汁,叫多杯啤酒,絕對三五知己聚一聚既好選擇。

麵屋黑琥
地址:中環士丹利街50號信誠廣場地下B店舖
電話:3520 3008

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *