【小編直擊首爾膠囊酒店】仁川機場

話明【真假期】,咁重要嘅新聞梗係唔係求其喺網上攞幾張相出嚟hea 你啦!就係呢個韓國仁川機場膠囊酒店正式開張嗰個禮拜,我哋已經特別派左小編(即係我,仲有得玩2日!)同大家做個實地考察加真實圖片,睇下係咪真係咁正!

次次坐親凌晨機去首爾都要搵地方落腳,通常都會去汗蒸幕度Hea。今次為咗測試如果凌晨機攰到死而又有個膠囊酒店比你抖下嘅感覺係點,小編都好不情願咁揀咗呢班機(順便玩多半日)。

機場上個月嘅1月20號,首爾仁川機場終於開咗第一間膠囊酒店Darakhyu,位置喺仁川機場交通中心一樓。由機場出境大堂行過去大概十分鐘,跟住通往地鐵嘅指示,就會搵到,非常方便!有搭過地鐵出市區嘅人都一定知道邊度。

膠囊酒店分開東翼同西翼兩邊各30間房,兩條扶手電梯都可以上去一樓,check-in大堂位於東西翼中間。

Check-in大堂位置寬敞,係24小時休息區。

Check-in完之後,就可以用房卡或者佢地嘅專屬app正式進入膠囊酒店範圍。

膠囊酒店入口分幾個,會根據房間分派到唔同入口。

入到去就見到左右兩排都係房間,每間都係獨立設計,私人空間十足!

小編今次住呢間係雙人房間(連淋浴室)。等我同大家介紹下裡面究竟係點嘅樣!話就話係膠囊酒店,但其實同酒店好相似,用膠囊酒店價錢可以住到呢個質素,真係非常不錯!

開門之後就係咁嘅樣:左手邊係淋浴室,右手邊就係張床。有埋個小小嘅衫架掛下衫,仲有埋洗手盤,仲有個檯面可以放下野,細得黎位置都好實用!

張床一啲都唔細,完全訓得落兩個成年人,有埋床頭燈添,幾好幾好。床下面仲有足夠空間,可以放得落兩個大行李都絕對不成問題!

其實如果選擇唔連淋浴間嘅房間會平多少少,但係想沖涼就要用公共淋浴室。

公共淋浴間其實都幾乾淨(可能因為仲新啦)。

淋浴間有埋洗頭水同沐浴露,仲有乾淨毛巾用!

講到咁吸引,大家當然會關心到收費。收費模式主要分日間同晚間時段。

日間時段早上6點至晚上8點,所有房間最低消費3小時。
單人房間23100won起 (大概158HKD)
單人房間加淋浴間26400won起(大概181HKD)
雙人房間31500won起(大概216HKD)
雙人房間加淋浴間36000won起(大概247HKD)

晚間時段晚上8點至早上6點,所有房間最低消費12小時。
單人房間55000won起 (大概376HKD)
單人房間加淋浴間60000won起(大概411HKD)
雙人房間69000won起(大概473HKD)
雙人房間加淋浴間75000won起(大概514HKD)

超時使用房間每小時都係另加4000won(大概27HKD)超低!

Darakhyu Capsule Hotel
網址:www.walkerhill.com/capsulehotel
查詢電話:+82 (0) 32 743 5000

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *