【懶到離譜減肥攻略 4款食物幫你食住瘦】懶健康貼士

脂肪形成嘅基本原因主要係新陳代謝慢同運動量不足,都市人咁忙就梗係搵啲簡單方法俾自己對抗脂肪㗎啦,好多人都話食麥皮會瘦,但係長期食又會口淡淡喎,不如食下其他食物擊退脂肪啦!

凍豆——豆腐冷凍之後會產生一種酸性物質,可以破壞體內脂肪,幫助減肥,而且用蔬菜湯煮就已經好入味,唔好偷偷浸麻辣湯呀,否則小編都幫你唔到。

綠豆芽——可以清除血管壁中堆積嘅膽固醇同脂肪,減低脂肪喺皮下形成,仲可以清熱、利尿除濕。

菠蘿——含有嘅蛋白酶能夠幫助分解蛋白質,最啱大餐之後食嚟幫助消化,加快腸道系統運行。

 

木瓜——含有木瓜蛋白酶,會將脂肪分解。木瓜仲有健脾、幫助消化及調理水腫問題嘅功效添。

不過大家記住唔可以將呢啲食物當飯食,飲食一定要營養均衡呀。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *