【一碌青瓜就OK! 如何健康地消水腫】懶健康貼士

新鮮青瓜敷面唔食好浪費,大家係咪都會咁諗呢?小編相信「有食德就有福」,所以教大家如何更有效吸取青瓜嘅功效。既然蔬菜類食物煮太耐會令營養流失,我哋就嚟生食啦——涼伴青瓜登場(俾啲掌聲唔該)!

青瓜味甘、性涼,可除熱,利尿、解毒;含有頗高嘅礦物質鉀,有助改善水腫同降血壓;丙醇二酸仲可以抑糖纖體轉成脂肪,咁食青瓜甜品係咪唔會肥呢(小編發嘅夢有時都太大lu)?

材料:

青瓜 2條

鹽 4茶匙

蒜頭 2粒

小辣椒 2條

醋 4湯匙

麻油 1湯匙

糖 隨意

芝麻 隨意

1. 洗淨青瓜切條,然後於表面𠝹花。用鹽醃一陣,迫走多餘水份更加爽口。

2. 將蒜蓉同小辣椒切碎後,加入醋同麻油溝成醬汁。

3. 倒掉青瓜多餘水份,加入醬汁及少量糖溝勻,雪凍之後就食得。

消完水腫對腳輕晒,著短裙短褲唔失禮。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *