【閨蜜嘅浪漫午後 秘嘆仙氣花系High Tea】Cafe Bauhinia

成日聼人講女人嘅錢最易搵,似乎又幾有道理。香港各式餐廳多不勝數,Cafe都可以開到大街小巷都有,有不少特色Cafe更令女生們瘋狂。呢間位於上環嘅Cafe Bauhinia,以花店做主題,由餐廳門面到内部都有好多花飾擺設,就連食物都滲透咗花嘅元素。如果你係愛花之人,一定會對呢間Cafe念念不忘,事源餐廳定時有插花教學課程,可以讓你享受插花藝術嘅樂趣,又可以一嚐可口甜點。最適合喺呢度享受一頓下午茶。

一踏入Cafe呈現喺眼前嘅就係各種時令鮮花,餐廳每個角落都佈置不同植物,打造出一個非常悠然嘅自然環境空間,另外更會聞到陣陣鮮花香氣,讓客人猶如置身在花園之中。

身為粉紅迷嘅小編,對今次呢個下午茶套餐直頭著迷,以粉紅色為主嘅熱帶遊蹤(HKD428 /2人)亮點多多,Flamingo水泡套住菠蘿特飲,一大壺菠蘿汁讓你自由斟,玩味十足。甜點方面都有驚喜,芥末八爪魚沙律味道好清新,做開胃菜最適合不過,再配搭滑溜溜Oreo木糠布甸,口感更上一個層次,除此之外仲有紫薯撻 、紅粉馬卡龍、綿綿士多啤梨花,不同花款甜點。

甜點雖然係下午茶主角,鹹點一樣不可缺少。香煎北海道珍寶帶子,微微煎至金黃色,加上蟹籽喺面層做點綴。日式明太子手羽煎得恰到好處,水份鎖係雞肉中,味道濃郁油唔油膩。另外,仲有芝士龍蝦沙律包食添呀。

餐廳老闆非常貼心,只要食呢個下午茶套餐就有一份小禮物送俾顧客,仲有4個唔同選擇添。

Cafe Bauhinia
地址:上環新街市街23號地下
電話:2368 9339
營業時間:星期一至日 11:30-19:00

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *