【食得鹹搞到水腫? 7大高鉀食物強效去水】懶健康貼士

好多人以為水腫係因為飲得水多,其實啱啱相反!飲唔夠水就排唔走身體內嘅廢物,再加上飯餸偏鹹會加劇水腫問題。小編都食得重口味,唔想戒鹽可以點?原來吸收足夠嘅鉀可以幫助排走鹽份,變相減輕水腫問題。

美國DRI(營養參考攝取量)對成人每日的鉀建議攝取量為4700mg,下面就介紹7大高鉀食物俾大家啦!

*過量嘅鉀經由腎臟調節排出體外,而腎病患者或腎功能欠佳嘅朋友未必能夠調節到,有機會出現「鉀血症」,所以飲食事項要聽返醫生意見呀。

龍眼乾鉀含量:1300mg/100g

龍眼乾有補血功效,可以改善更年期嘅心煩多疑,出汗不止嘅症狀。

開心果鉀含量:979mg/100g

開心果都係滋補食材,有溫腎暖脾、補益虛損同調中順氣嘅功效,減輕浮腫、貧血等問題。

花生鉀含量:940mg/100g

花生含有豐富嘅不飽和脂肪酸,可以促進體內膽固醇嘅代謝同轉化,增強排瀉能力。

無花果鉀含量:898mg/100g

無花果含有豐富嘅酶類,以蛋白質分解酶最多,其次係脂肪酶,可以幫助消化同潤腸通便。

 黑朱古力鉀含量:757mg/100g

黑朱古力有抗氧化功效,但脂肪含量都相對比其他朱古力高。

黑棗鉀含量:600mg/100g

棗含有鈣同鐵等微量元素,可以預防骨質疏鬆。

紅棗鉀含量:597mg/100g

紅棗含有蛋白質、脂肪、胡蘿蔔素、維他命C、維他命P等等,有效降低血清膽固醇,提高血清白蛋白,保護肝臟。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *