【藜麥營養知多啲 食得「鎂」味又減壓】懶健康貼士

好多人以為食藜麥淨係可以減肥,原来佢仲可以減壓抗、放鬆血管,降低患心血管疾病嘅風險、增加提高免疫力同調節升糖指數。一樣咁平凡嘅食物,充滿各類營養素,主要有:

  • 鎂:可以減低憂鬱嘅感覺,保護腦神經;亦可以放鬆血管,幫助減低高血壓、心律不正及缺血性心臟病的發生率。
  • 錳:調節血糖水平,同時激發酶嘅活性,分解脂肪及膽固醇,提升身體抗氧化能力。
  • 鋅:保護免疫細胞健全發展,增加免疫力

依家就教大家整個簡易藜麥粥啦,藜麥煮熟之後可以發三至四倍,煮多咗就放入雪櫃備用啦。

藜麥果果粥

材料:

藜麥 半碗

豆奶 隨意

香蕉 隨意

士多啤梨 隨意

奇異果 隨意

藍莓 隨意

杏仁 隨意

杏脯(可以揀你鍾意嘅果乾) 隨意

1.清水煲藜麥10-15分鐘(如果一次過煲一鍋備用,可以直接用豆奶或牛奶一齊翻熱)

2. 加入豆奶、香蕉、士多啤梨、奇異果、藍莓同杏仁就得喇。(其實隨意加入你鍾意嘅水果、果仁或果乾都可以)

開工前食一碗,包你心情好輕鬆。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *