【唔飲牛奶飲咩好? 三大植物奶要識揀呀】懶健康貼士

有唔少人都對牛奶敏感,會選擇飲其他奶做代替品,咁係咪真係work呢?首先要認識吓牛奶點處理先!

一般全脂牛奶都包含脂肪、碳水化合物、蛋白質同維他命等物質,而全脂牛奶嘅益菌會因為用巴氏法消毒過被殺晒,所以飲全脂牛奶會降低免疫系統對抗病菌嘅能力。

咁低脂甚至脫脂奶會唔會好啲?其實愈少脂肪就愈係加工處理,仲要加糖、人工香料或化學添加劑令佢更好味返。有啲維化命需要有油脂先可以俾身體吸收,所以脫脂奶都唔一定好㗎。

 

依家有豆奶、杏仁奶同椰奶可以俾大家揀,你又知點揀嗎?

豆奶嘅蛋白質最接近牛奶,可以提供人體需要嘅氨基酸,促進新陳代謝、修護細胞同提升免疫力;而大豆有穩定血糖水平,唔會大幅起跌嘅功效。另外亦含有豐富維他命同礦物質,例如鈣、鉀、維化命E同葉酸。

杏仁含不飽和脂肪酸,對心臟健康有益,所以杏仁奶*對心血管健康有益,仲可以加入咖啡或奶昔來做其他飲品。
*記住要搵原味或不加糖嘅杏仁奶,因為好多加工過嘅杏仁奶會添加糖或鹽。

椰奶用椰子果肉製成,含有較高的熱量。椰子嘅油分含有天然「中鏈脂肪酸」(MCFA),可以快速吸收並轉為能量,有助促進新陳代謝同體重管理。
每款奶都有唔同功效,咁營養又點睇呢?抽樣睇吓最實際:

上面嘅數據都以每100毫升計,而每一款嘅鈣含量都係170毫克。好明顯大豆高鈣奶(無糖)跑出啦,如果真係唔飲得牛奶嘅朋友,首選可以考慮豆奶。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *