【返工眼瞓勁頭痕 醒目避開高升糖早餐】懶健康貼士

一到冬天就想冬眠?食完早餐暖笠笠都仲想入返被竇?可能你食錯嘢喎!

凍咗就自然想食啲暖身食物,飯同粉麵都會食多少少,就算你仍然keep住食穀物早餐或水果,諗住light啲都可能中招,因為每種食物嘅升糖指數(GI)都唔同,GI指數愈高,食物就需要愈多能量去消化。Energy分薄咗,自然會易啲攰啦。

升糖指數(GI)係咩?

進食50克碳水化合物嘅食物同50克葡萄糖,喺2小時在體內血糖反應水平嘅百分比,用嚟量度進食各類含碳水化合物後對血糖影響程度嘅數值。高GI嘅食物容易轉成葡萄糖,對血糖嘅影響快啲又大啲;低GI嘅食物轉化速度慢啲,血糖升幅就低啲。

食物嘅GI可能因應唔同食物來源地而有所不同,不過都參考吓啦:

米飯
高GI (70或以上):糯米飯、白飯
中GI (56-69):紅米飯、糙米飯
低GI (55或以下):糙米、黑米

穀物早餐
高GI (70或以上):栗米片、卜卜米、可可米
中GI (56-69):提子麥維栗米片 (Raisin Bram) 、Special K
低GI (55或以下):全維麥 (All bran)、瑞士營養麥 (Alpen Muesli)、燕麥糠 (Oat bran)

麵包
高GI (70或以上):白麵包、饅頭
中GI (56-69):比得包 (Pita bread)、牛角包
低GI (55或以下):裸麥粒麵包(Pumpernickel)

粉麵
高GI (70或以上):普通小麥麵條
中GI (56-69):烏冬
低GI (55或以下):粉絲、意粉、通心粉、全蛋麵

水果
高GI (70或以上):西瓜、茘枝、龍眼
中GI (56-69):蜜瓜、香蕉、木瓜、芒果
低GI (55或以下):橙、蘋果、雪梨、提子、奇異果、沙田柚、士多啤梨

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *