【排毒降脂抗氧化 彩虹卷捲出3個願望】懶健康貼士

依家咩都講高效,食彩色蔬菜就可以多元化令腸道更健康。彩色啫,唔係真係嗒彩虹,間唔中食齊紅、黃、綠燈籠椒就搞掂啦。原來唔同色嘅燈籠椒有唔同功效,孖住一齊就好似Kinder出奇蛋咁滿足你三個願望!

紅燈籠椒 —— 含有大量辣椒紅素,比胡蘿蔔素更具抗氧化功效。紅燈籠椒比綠燈籠椒多5倍維他命E同2倍維化命C,呢兩種維化命都係抗氧化劑。維他命E有助防止多元不飽和脂肪酸同磷脂值被氧化;維他命C可以減輕抗壞血酸過氧化物酶基底嘅氧化。

黃燈籠椒 —— 辣椒素加快脂肪嘅新陳代謝,防止體內脂肪積存,有利降脂減肥,小朋友都啱食。

綠燈籠椒 —— 含有豐富嘅葉綠素,幫助排便順暢,加促廢物嘅排泄,對改善便秘好有幫助。

彩虹米紙卷可以一次捲晒咁多種燈籠椒,如果有小朋友,仲可以一齊整添,親子樂之餘多啲顏色又食得開心,氹佢哋食多啲蔬菜都易啲啦。

彩虹米紙卷
材料:
米紙 隨意
燈籠椒 紅、黃、綠各一隻
粟米芯 5-7條
粉絲 一扎
芫荽 少許
蝦 6-8 隻
魚露 1湯匙
辣椒 2隻
青檸 半個
胡椒 隨意
鹽 隨意

1. 燈籠椒及粟米芯切條;浸發粉絲;蝦切件並用鹽及胡椒醃好;

2. 灼熟蝦、粉絲、燈籠椒同粟米芯;

3. 米紙濕水幾秒後鋪平,灑上芫荽碎,鋪上食材包好;

4. 攪勻魚露、辣椒粒、青檸汁做成醬汁,食得。

營養均勻有肉食,瘦得精神迷死人。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *