【忽然叫停「自帶食物」 台灣海底撈經理爆內幕】食焦

台灣海底撈喺舊年底宣布,可以俾食客自帶任何火鍋料同埋酒水,仲唔收任何費用,淨係收返個鍋底錢!之前消息一出,引咗唔少食客跟住咁做㗎,不過最近又有新發展,勢估唔到,只係實行咗兩個月啫,連試用期都未過,台灣海底撈官方2月1號就喺fb公佈,食客自帶食物要喊停喇!

「自帶食材」玩咗兩個月,台灣海底撈就要宣布「投降」了!(台灣海底撈fb專頁截圖)

官方回應係咁嘅:「很抱歉地告知大家,海底撈台灣各店將自今年2月15日起不再接受顧客自帶食材,但是包廂仍然不設最低消費。希望獲得大家的體諒,深深感謝每位顧客對海底撈的支持!」網友隨即反應好大,話海底撈梗係俾班麻煩食客搞到頭擰擰,個個帶晒嘢食嚟,淨係俾個鍋底錢就得,實係搞到生意差咗好多啦……

仲有幾日就完喇!(台灣海底撈fb專頁截圖)

其實睇返啱啱開始嗰陣,的確係有唔少食客都自帶食物同酒水,又香檳又肥牛又龍蝦,海底撈無任歡迎之餘仲好服務到幫啲客預備埋冰盤放海鮮添(連結https://goo.gl/zJHe8W )!係咪啲客愈來愈多要求,同埋個個俾返個鍋底錢就得搞到生意差晒呢?

啱啱開始嗰陣,有食客自備埋龍蝦開餐,埋單只係俾咗湯底錢二百六台幣,七十蚊港銀都唔使!(海霸威食遊影記網頁圖片)

又唔係喎,據台灣海底撈總經理李瑜話,雖然自帶火鍋料確係有影響業績,但最大原因係「是已經超出我們對食安的掌控範圍」。明喎!之但係李經理仲同傳媒爆咗個真正原因,原来係關強國海底撈事嘅!話說,大陸海底撈嘅部分門市,都可以俾食客自帶食材,只係一直都冇對外公開講啫,不過就喺上個月底,有強國網友翻牆睇到台灣店有呢個新搞作嘅新聞,就一發不可收拾喇!

強國食客一行四人,最後埋單七十四蚊人仔!(微博圖片)

強國食客一行四人,帶晒羊肉、海膽、澳洲和牛去海底撈開餐,除咗當場要求店員要切片裝盤,仲要求店員幫佢包埋雲吞,又用威士忌同水果整雞尾酒,搞來搞去,最後4個人只係計鍋底同醬料錢,盛惠74蚊人仔、即係91蚊港銀咋!咁搞法個個係咁唔得掂,於是海底撈中國總部先決定,下令所有分店停止俾客人自帶火鍋料,而最先受影響嘅就係台灣分店喇!

其實開放得俾食客自帶食材,都應該估到會咁啦,一早話係期間限定咪好囉,唔使搞到依家好似腰斬衰收尾咁嘛!

強國網友留言。(微博圖片)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *