【瞓極唔夠好易攰點算?9大食物祛濕好重要】懶健康貼士

春天濕度上升,容易出現四肢沉重、容易疲勞嘅感覺。除咗環境潮濕,鍾意飲凍嘢都有影響。中醫會將濕重大致分為寒濕或濕熱,寒濕會出現胃口差、怕凍、口淡淡同大便稀爛嘅情況;濕熱就會怕熱、口乾、小便黃啲亦難啲排便。所以要祛濕,健脾就好重要,快啲睇吓食咩啱啦!

紅豆煲湯整甜品都得,可以化濕健脾,所含嘅鉀同外皮所含嘅皂角苷都有好強嘅利尿作用。

薏米健脾益胃,補肺清熱,祛濕效果好好,仲可以降血脂,春夏用嚟煲水可以消暑。佢嘅主要成分係蛋白質、維他命B1、B2,可以令皮膚光滑啲。

冬瓜有清熱利水同消腫解毒,可煲袪濕湯。但冬瓜性涼,適合濕熱人士食用多啲。

青瓜可以促進食慾、調節消化系統同利尿,佢仲有豐富膳食纖維、維他命A、維他命C、鉀、鈣同鐵等營養㗎。

芹菜可以利尿,消除身體發腫情況,特別適合身體浮腫嘅人食用。芹菜仲有豐厚嘅鐵,可以養血,對於缺鐵性貧血嘅人有益。

山藥多用於治療脾胃虛弱,佢含有澱粉酶、多酚氧化酶,幫助脾胃消化同吸收。山藥性質溫和,不論脾陽虧或胃陰虛都啱食。

洋蔥具有和胃下氣,化濕祛痰嘅功效,有高血壓、動脈硬化等心血管疾病嘅人更加適合食用,有胃病嘅朋友就食少啲好。洋蔥仲有提神作用,佢幫助細胞更好咁利用葡萄糖,降低血糖。

鯽魚可以利水消腫、益氣健脾,啱脾胃虛弱、易嘔吐或腹瀉嘅人食用,不過感冒發熱嘅人忌食。

鴨肉係大補嘅食物,可以滋潤五臟、清熱虛勞、養胃生津。佢比較適合體內有熱、易上火、食慾不振、大便乾燥同水腫嘅的人食用;但體質虛寒、胃寒、易腹瀉嘅人就少食為妙。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *