【傅珮嘉夫妻檔台菜新店 必食香濃花雕牛肉麵】三星台菜食堂

台式食店愈開愈多,新鮮熱辣唔少得星級牛肉麵店,呢間係藝人傅珮嘉同佢位台灣老公Steven夫妻檔開嘅三星台菜食堂,上年7月銅鑼灣店事隔8年重開,最近喺灣仔就再開分店。「三星」一直係名牌,曾被蔡瀾大讚係「最正宗台灣牛肉麵」添,當然仲有一眾明星捧場客,黃秋生、黃偉文等都話正。今次灣仔分店更加大推新Menu!

灣仔店空間唔算好大,大概只容納到5-6枱客人。不過Steven就話雖然招呼唔到太多客人,但希望可以堅持每一碗麵都係用心炮製;佢亦話唔希望舖頭太大,出現應接不暇而粗製濫造嘅情況。

花雕牛肉麵(HKD82) 湯底香濃,花雕酒分量剛剛好,唔會搶去湯底味道。唔講唔知,原來花雕係紹興人傳統嘅「女兒酒」,據說紹興人會喺女兒出世後將一枝紹興酒埋下,直至女兒出嫁嗰時至拎返出嚟宴客,所以花雕酒代表陳年嘅紹興酒;如果係男丁就會埋下壯元紅,寓意希望兒子能夠高舉科第。

魯肉飯(大)(HKD42) 食落同台灣夜市食到嘅有啲相似,粒粒魯肉都肥瘦分明,唔會有一嚿特別肥一嚿特別瘦咁。醬汁同配料嘅配搭比較清爽,唔會食完一口油。紅色嘅係台灣紅豆支,香港唔係咁興,不過台灣就習慣用佢加喺魯肉飯入面去膩,豆支同醃黃瓜中和返魯肉飯嘅油份,咁就唔驚食完好滯啦,仲可以食多個蛋餅添!

酸菜牛肉蛋餅(HKD38) 講到台灣人嘅早餐就不得不提蛋餅喇,每次小編去台灣都會特登早啲起身去早餐店度買蛋餅㗎。不過台灣嘅蛋餅通常係加火腿呀芝士咁,好少見到成嚿牛肉麵嘅牛肉擺落去喎!原來「三星」賣嘅蛋餅除咗有自選配料之外仲有3款「三星限定」蛋餅。酸菜牛肉夾落蛋餅入面有少少似墨西哥餡餅嘅感覺,啖啖肉好滿足!

花生醬Nutella蛋餅(HKD38) 係三款自家創蛋餅中唯一一款甜食,Nutella加花生醬呢個配搭真係夠晒邪惡呀,飯後如果有少少唔夠飽嘅話食埋呢個真係超滿足!

 

三星台菜食堂
地址:灣仔廈門街7號A地舖
電話:2882 0400
營業時間:星期一至日:08:00-22:00

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *