【全日能量靠晒佢 活力早餐要食啲咩?】懶健康貼士

由細聽到大話「一日之計在於晨」,阿媽成日都話早睡早起先會頭腦清醒,醫生又提醒大家一日嘅能量係來自早餐,可想而知早餐對身心係幾咁有益!不過最近就有調查發現,逾兩成港人放棄食早餐,原因係想減肥Keep fit喎。

其實,食早餐食得有營,唔止可以有效控制體重,更加可以預防低血糖同心臟病,甚至患胃癌風險添!今次我就教大家點樣食早餐可以食出活力同健康嘅體魄啦!早餐嘅組合中,碳水化合物同蛋白質都要有,而且最好食複合性嘅碳水化合物,例如全麥麵包同燕麥片等,血糖比較穩定。

 

點先係活力早餐?

  • 蔬果 + 奶類製品 + 穀類

水果蔬菜提供足夠嘅維他命同纖維,減少便秘嘅現象;而奶類製品就含有豐富蛋白質、穀類就含有豐富碳水化合物,有助於脂肪燃燒。如果買早餐,要盡量選擇全麥多士、全麥芝土蛋飛碟、全穀漢堡,例如:

  •      健康活力A餐:全麥芝土蕃茄蛋飛碟+無糖或低糖黑豆漿

  •      健康活力B餐:全穀水煮蛋牛油果多士+脫脂奶咖啡

 

小貼士

1. 早餐前最好先飲一杯暖水,可以補充水分仲有清理腸道作用。

2. 食早餐切忌邊走邊食,造成消化同吸收障礙。

3. 早餐熱量不宜過多,攝取量依本身體型、年齡不同會有啲差異,不過建議約400-500大卡係比較適當嘅,約佔一天需要量嘅四分之一。

4. 避免油炸、油煎、油炒同重口味油脂過多等食物做早餐,例如:薯餅、蔥油餅同炒麵等,以免造成胃腸有太大負擔、增加血脂過高嘅危險。

 

Michelle Lau

營養諮詢公司NUTRILICIOUS創辦人及首席營養師(加拿大人類營養學碩士)。專注範疇包括運動營養學、體重管理、兒童和婦女營養學。致力推廣均衡營養飲食概念,為多間機構提供營養飲食服務及為顧客提供度身訂造的飲食計劃 。作為一個熱愛跑步和烹飪者,她深信 “Life is so endlessly delicious.”

Follow her on ig/fb@nutriliciousss

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *