【夏天塊面爆汗又爆油 食咩先可以急救控油?】懶健康貼士

夏天又濕又熱,好多人嘅面油多到可以煎蛋呢!已經成日洗面抹面、但好快又再油光滿面?溫度的確同皮膚油脂分泌有關,溫度每上升攝氏1度,皮膚排油量就增加10%;而且夏天仲會出汗,又油又水嘅狀態,就更加油光滿面。除咗同濕度、油性皮膚、荷爾蒙、年齡同性別有關外,其實飲食都有影響㗎,例如經常食高脂、高鹽、辛辣、煎炸同肥膩濃味嘅食物,都有可能刺激皮脂腺變得活躍。

飲食習慣改善到油光面滿?

消化系統出現問題最終會呈現到肌膚表面,所以要有健康肌膚就先要從飲食著手,攝取足夠營養素同維他命係改善膚質關鍵:如進食含有蛋白質嘅魚類、堅果同白肉;穀物類如糙米、蕎麥同藜麥,仲有蔬果類如蕃茄、西蘭花同紅菜頭都係非常有助控油嘅食物。

糙米 | 豐富膳食纖維,排出廢物養成美肌
比起白米, 糙米保留咗好多營養,含有更多纖維素、維生素B群同維生素E等,可以增加膳食纖維嘅攝取量,可以促進腸道蠕動,幫助排便,加速排出體內廢物同毒素。如果經常便祕,毒素不斷累積,容易跟住全身循環影響皮膚,造成粉刺、痘痘等問題!

三文魚 | Omega-3降低發炎,保養皮膚
除咗三文魚,鯖魚、鮪魚、秋刀魚同沙甸魚都含有較高嘅Omega-3脂肪酸,能減少體內發炎反應、幫助調節免疫力,有利於肌膚保養,幫助降低皮膚過敏機會。最好用蒸、烤方式料理,避免油炸、煙燻,以免食到有害物質。唔鍾意食魚愛或者係素食者,可以改食果仁類如核桃,當作植物性的Omega-3脂肪酸來源。

鮮艷蔬果 | 防止皮膚乾燥衰老,維持皮膚表皮同毛孔組織健康
鮮艷蔬果如紅蘿蔔、蕃茄同奇異果等含有豐富維他命A、C、E同天然抗氧化劑,除維持皮膚組織健康同將破壞皮膚嘅自由基清除,以保護皮膚細胞健康同抗衺老之餘,亦能有效對付油脂腺增加分泌油脂而形成的暗瘡。維他命A因有消炎功效,能減低發炎情況同修補組織,而維他命C就有助形成骨膠原同連接組織,保持皮膚平滑同彈性,改善油光面滿。

 

總之有均衡飲食、多食顏色鮮艷生果蔬菜同多飲水仲要作息定時,記得要放鬆情緒,加上注意個人衞生同埋防紫外光保護,就可以有剥殼雞蛋嘅靚靚肌膚啦!

 

Michelle Lau

營養諮詢公司NUTRILICIOUS創辦人及首席營養師(加拿大人類營養學碩士)。專注範疇包括運動營養學、體重管理、兒童和婦女營養學。致力推廣均衡營養飲食概念,為多間機構提供營養飲食服務及為顧客提供度身訂造的飲食計劃 。作為一個熱愛跑步和烹飪者,她深信 “Life is so endlessly delicious.”

Follow her on ig/fb@nutriliciousss

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *