【中環賣Pho秘方入靚貨 蔡瀾:盡力做到最好】蔡瀾Pho

追求美食嘅蔡瀾又加入餐飲大軍喇,進註中環嘅蔡瀾Pho有咩特別?因為蔡San將佢行勻全球,喺墨爾本嘅「勇記」揾到最好食嘅越南粉帶俾大家。有「勇記」嘅秘方,又有自家研發嘅河粉機,加上八成食材由越南同澳洲進口,蔡San今次真係準備充足。不過口味嘅嘢始終人人唔同,問蔡San點睇,佢話:「我已經盡力做到最好!」。既然係咁,講多無謂,試食最實際!

有蔡San就一定有靚女,上星期四開幕當日蘇玉華同黃宇詩都去捧場。

大門位置以吧枱為主,可以睇到廚房運作,再行入去同樓上嘅座位都算闊落。

河粉機每日新鮮製作薄薄嘅越南河粉。由浸米、石磨磨成米漿再蒸熟、切割都係自家製作。睇完機就食麵喇!

生牛肉湯河粉(HKD88)係越南粉麵嘅招牌,有6-7片肉左右,但湯好熱,影多幾張相就浸熟咗啲肉,想食到嫩啲嘅質感就要快手喇!河粉係小編食過之中最薄嘅,少少易斷啦,但真係幾爽滑。

湯底非常清澈同鮮甜,係有少少油。如果加上附有嘅青檸汁同辣椒,味道變得醒神,但要小心咬到辣椒會想噴火呀!另外仲有一杯芽菜同香菜都係俾你隨心加料。

想包羅萬有就食特別牛肉湯河粉(HKD128)啦,有生牛肉、金錢腱、牛腩、牛筋、貝殼牛肉丸、銅錢牛鞭花同牛柏葉,可以食齊6樣餸;而越南牛肉粉(HKD68)就只可以自選其中兩款餸,睇吓想食多定食少啦!

 紅油酸辣湯檬(HKD68)應該係為香港人而設,你敢唔敢試呢?唔食牛嘅朋友都有其他選擇㗎:

香茅烤豬頸肉春卷撈檬(HKD68)大約有半份香茅烤豬頸肉同兩條春卷,其實都幾抵食,睇埋小食價錢你就知點解。

香茅烤豬頸肉(HKD58)燒到面頭有啲焦香,但內裡嫩滑爽口有肉汁,酸辣汁唔算好辣,幾惹味!

越式炸春卷(HKD48)炸得好香脆,又唔會硬崩崩。餡料好豐富,有蘿蔔絲、木耳、粉絲、蟹柳同肉碎,全部粗幼度都差不多,可見師傅都用心製作。甜酸汁味道適中,減退春卷嘅油膩感。

香芒凌波魚米紙卷(HKD48)非食不可呀,米紙好薄皮,口感軟熟。包住大量新鮮蔬菜、脆脆同芒果,令味道清甜啲,唔覺炸魚好熱氣。

炸嘢停不了,黃金蝦扒(HKD78)都算彈牙,但蝦味唔算好突出。

越南多色冰(HKD28)有啲驚喜,啫喱口感軟滑之餘,仲有紅豆同類似玉米嘅配料,令到成杯飲品點睛之處係落咗炒香嘅花生呀!啜一啖椰奶味慢慢滲出嚟,甜度適中好OK!

等緊嘢食冇乜細藝?枱面有檸水俾你自己斟。其實所有食物嘅味道都幾平衡,唔會有一樣特別搶味,鹹、甜、辣等味道都啱啱好。

 

蔡瀾Pho
地址:香港中環威靈頓街15-25號地舖
電話:2325 9117
營業時間:星期一至日:08:00-00:00

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *