【西環卓記貼地良心價 $6鑊氣炒麵新鮮炸兩】平霸

今次平霸去西環搵食!之前聽同事講過西環卓記好抵食,平霸梗係要出動啦!其實卓記被喻為係西環三寶之一,其他兩寶係祥香茶餐廳同新中華飯店,不過卓記搬咗竇、新中華結業,依家得返祥香仲喺卑路乍街囉!仲有喎,卓記原先喺卑路乍街原址嗰舖,俾人頂手接咗嚟做,都係叫返卓記嘅!咁正宗卓記呢,就搬咗去士美非路熟食中心喇,所以招牌都會見到大大個「正宗」兩個字,話晒真.卓記有成五十幾年歷史,熟食中心呢個間先係老字號,唔好去錯呀!

提提大家,卓記只做到午市三點,過咗早餐潮之後好多嘢食賣完就冇,想食就記得唔好做懶瞓豬,早啲起身食返個靚早餐先喇!卓記嘅粥出名綿滑又足料㗎喇,不過平霸喺依家呢種悶熱天氣,又唔想食咁多熱嘢入口,一於試吓其他更加超抵價小食,睇吓水準又如何先?

叉燒腸粉(HKD15)即叫即蒸。

就咁睇好似蒸得幾靚喎,入口雖然唔算好滑溜,但勝在每一條都有足料叉燒餡,真材實料,新鮮熱辣上碟令人回味呀!

炒麵(HKD6),你冇睇錯,係六蚊!分量ok喎,堆到成個小山丘咁滯,抵到咁,小編無話可說!最鍾意炒麵放好多芽菜落去炒,食落爽口夠鑊氣,加埋甜醬冇得彈呀!

炸腸(HKD6),即係炸兩,6蚊有成兩條炸兩咁多,食一碟再加個炒麵已經夠飽肚喇,如果油條可以再脆口啲就仲正啦!一次過滿足晒想食油炸鬼同腸粉嘅慾望,仲要咁鬼平,小編滿足!

本身想食埋蘿蔔糕,點知原來得星期六、日先有得賣,sad咗3秒之後,決定叫返個鹹肉粽(HKD13)補償吓!任你揀點豉油定白糖,兩樣要晒都得!

小編就鍾意鹹肉粽點豉油,入面嘅綠豆蓉綿密到入口即化咁滯,點豉油食唔怕乾爭爭啦。不過,豬肉就得細細一嚿,而且偏瘦,好彩入面仲有半粒仔邪惡鹹蛋黃,算佢啦!

 

平霸小評:卓記價錢真係平霸,咁高人氣都冇話大幅加價,絕對係良心小店,抵佢儲到一班街坊熟客仔,日日去幫襯啦!

卓記
地址:西環堅尼地城士美非路12K號士美非路市政大廈2樓熟食中心
營業時間:星期一至日:06:00-15:00

《平霸》平食四方,歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *