【意式甜品簡易家庭裝 免焗香濃細滑Tiramisu】mui mui家政課

有人鍾情美式芝士蛋糕嘅濃厚味道,或者日式芝士蛋糕嘅鬆軟口感;而mui mui最鍾情嘅始終係意式芝士蛋糕(Tiramisu),濃濃咖啡香同埋濕潤軟綿口感令人回味,重點係,呢樣甜品其實唔難整,只要花啲心機,個個都可以整到香濃細滑嘅Tiramisu!

材料與分量:

芝士醬

Mascarpone芝士 – 150克

手指餅 – 8條

蛋黃 – 2隻

蛋白 – 1隻

淡忌廉 – 50毫升

糖 – 40克

雲呢拿香油 – 1湯匙

 

咖啡糖水

Baileys咖啡酒 – 20毫升

特濃咖啡 – 100毫升

 

芝士醬做法:

1. Mascarpone芝士室溫放軟,淡忌廉打起至有紋備用。
2. 蛋黃加入20克糖,坐熱水用打蛋器攪拌均勻,離火。
3. 放入已放軟Mascarpone芝士,攪拌變成順滑的糊醬,再倒入已打起淡忌廉拌勻。

4. 將細砂糖20克分次加入蛋白中打發,打到乾性發泡。(倒轉蛋白也不會掉下來的程度)
5. 將打發的蛋白分次加入步驟(3)的芝士糊中輕手拌勻。

Tiramisu做法:

1. 迅速將手指餅放進咖啡糖水中浸透。
2. 容器最底部鋪上一層手指餅乾。
3. 將剛剛做好的芝士醬倒入,蓋住手指餅。 重覆步驟2和3一次。
4. 放入冰箱約四個小時至硬身。
5. 食之前用篩網撒上少許可可粉就完成。

 

mui mui小貼士

– Mascarpone芝士可於大型超市或烘焙店買到,質感軟滑,但不宜搞拌太久,以免起粒。

– 拂打雞蛋時必須坐約攝氏70度高溫的熱水,避免吃進生雞蛋,但也不能過熱,否則容易煮熟。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *