【「請坐」再出發「吃什麽」 台灣媽媽:我們回來了!】吃什麼

相信大家對「請坐」呢個名應該唔陌生,曾經係兩位由台灣嫁來香港嘅媽媽嘅心血,自從上年十月獲得米芝蓮車胎人推介之後就一直風波不斷,仲因為信錯人同某位股東發生商標風波,今年2月開始唔可以再用「請坐」呢個名繼續做生意。不過呢兩位媽媽最近已經收拾好心情重新出發喇,喺中環再開新店,吃什麼終於開幕喇!

新店啱啱起步,當然有好多嘢要處理,小編見到Tracy(左)同Grace(右)做乜都親力親為,同員工有商有量,真係犀利。「我們甚麼都做,沒有人收錢就去收錢,沒有人掃地就掃地,沒有人送餐就送餐,我們知道員工也很累,我們不是那種袖手旁觀的老闆。」。說罷又見到Grace提點員工要照顧一下門外嘅客人!小編一直久仰兩位媽媽同一般老闆嘅唔同,到呢刻先真正明白點解佢哋有困難時大家都伸出援手。真係難得一見有heart嘅老闆娘啊!

新店叫吃什麼,其實係源自佢哋多年前喺西環開嘅外賣店,「最初我們只賣三文治,可是賣得不好,後來慢慢做起便當來賣……我們最初的外賣店叫『吃什麼』,就是那樣隨性的店,隨時我們不高興了、拉下鐵門就跑去喝咖啡了。現在的『吃什麼』就變成是我們覺得大家累了也拉下鐵門跟員工一起休息,休息夠才能繼續為大家帶來好吃的東西!」。

每次問到其他國家嘅人「覺得香港人點」嘅時候,答案多數都係「行路好快、好急好趕同好冷漠」,通常冇咩比較正面嘅形容詞,但Grace竟然話覺得香港人好可愛,真係令到身為香港人嘅小編打咗個突。「那次事件裡面(被逼關店)幫我們的全部都是香港人呀!你看這幅牆,畫的都是幫助過我們的人。」Grace指向背後的壁畫,上面畫著各式各樣的人,原來全部人都有一個故事,而這幅畫也是一位熟客幫佢哋畫嘅。「大家真的對我們很好,我們何德何能呀!」。

兩位台灣媽媽嘅拿手招牌除咗牛肉麵之外,應該就係滷肉飯喇。不過由於太好賣嘅關係,當日小編去到已經售罄喇!不過店員就推介滷肉乾拌麵(HKD65),話呢款都好多人讚好!

麵質比較粗身少少,係台灣夜市食嗰種乾拌麵質地,食落彈牙又有咬口!滷肉介乎肥同瘦中間,唔會太肥太油淋淋!台灣風味十足!

外省牛肉麵(HKD85/半筋半肉)係有得揀全筋或者全肉,不過半筋半肉可以試晒兩種口味嘛!湯底有啲麻辣,同平時食開嗰種紅燒湯底有啲唔同,不過都好濃郁,忍唔住連湯都飲埋啊。

牛肉炆得超腍又入味,一咬就溶晒喺口呀!

台灣其中一個代表性嘅食物應該就係蛋餅喇,喺台灣通常只有早餐店先會供應蛋餅,晏少少起身都食唔到呀!吃什麼嘅蛋餅係全天候供應,想幾點食就幾點食!

起司蛋餅(HKD39)皮薄餡靚,芝士同蛋嘅分量啱啱好,醬汁味道酸酸甜甜,係早餐店嘅味道啊!

最後呢味虱目魚(HKD98)係台灣比較流行嘅菜式,香港比較少見。食落口唔似鱈魚或者普通魚柳咁滑身,味道鹹鹹哋送飯唔錯,大家可以試吓!

吃什麼
地址:中環雲咸街77號嘉兆商業大廈地下A號舖
電話:2810 9278
營業時間:星期一至三:12:00-15:00;18:00-21:30;星期四至五:12:00-15:00;18:00-22:30;星期六:18:00-21:30

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *