【瑜伽教練食素多過食肉 三大分類有「毒」唔好食】懶健康貼士

瑜伽係一個講求身心平衡嘅運動,上集My Fitness嘅瑜伽教練 Bowie就話食完牛肉,第二日拉筋會痛啲,咁係咪玩瑜伽就要戒牛肉?Bowie笑住話:「考牌嘅時候,咖啡都唔飲得㗎,我哋玩瑜伽講有毒嘅物質即係煎炸嘢、薯片、雪糕等等,一般好味嘅嘢都係唔健康嘅。但唔好用個戒字囉,生活要開心㗎嘛,呢樣又戒、嗰樣又戒,咁樣會好唔開心囉!所以我仲有食牛,但食少咗嘅。玩瑜伽之後我係慢慢轉變飲食習慣,依家係食素多過食肉。我都會食零食,但以前食薯片,依家食堅果囉。有時會好想食肉,即係身體缺乏蛋白質,咁我就買魚食,或者同Fitness教練一樣,好鍾意食雞蛋囉!」。

Bowie講到咁,小編再研究吓瑜伽嘅飲食同平常人有咩唔同。喺印度嘅傳統瑜伽理論,宇宙受三種力量影響,所以食物都分咗三類:悅性食物、變性食物同惰性食物。呢三類食物嘅分類唔係一成不變,會因應氣候、個人體質而轉變,例如氣候寒冷嘅地方,變性食物會轉為悅性食物,惰性食物就轉為變性食物。依家就睇吓呢三類食物有咩啦!

悅性食物

練瑜伽嘅人多數食呢類食物,包括水果、堅果、穀類、豆製品(例如豆漿)、牛奶和乳類製品、穀類製品、大部分嘅蔬菜(有啲蔬菜屬於惰性食品,例如洋蔥)同溫和嘅香料等等。悅性食物可以令肌肉同精神系統更精緻同敏銳,情緒穩定同頭腦清醒,所以愈長時間練瑜伽嘅人就愈傾向素食。

變性食物

喺瑜伽飲食之中,各種刺激性強嘅調味製品、醃製食品、加工烹煮嘅食物(例如咖啡、濃茶、朱克力同碳酸飲料等等)、各種烘烤食品(例如奶油蛋糕、冬甩、即食麵同罐頭等等),就歸納為變性食物。呢啲食物雖然帶嚟能量,但對心靈冇益,長期食會變得思維緩慢同缺乏耐心,如果長期食就等於食惰性食物。

惰性食物

惰性食物包括所有肉類同辛辣食物,例如豬肉、牛肉、內臟、煙、酒、辣椒、洋蔥同芥末等等。惰性食物容易令身體變得僵硬,引起疾病同心靈遲鈍。長時間食會令性情容易暴躁;呢啲食物中,最冇益就係肉類,因為屠宰動物之後,無論點處理都冇辦法徹底驅除生命死亡後嘅「屍毒」。

 

好在練瑜伽唔會要求你即刻改變飲食習慣,而係你會自然咁慢慢轉變。咁Bowie嘅轉變係點?留意下一集嘅懶健康貼士,佢會分享養生恩物俾你知㗎!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *