【屋企都整到大排檔名物 邪惡爆餡鹹牛肉三文治】mui mui家政課

mui mui聽聞有間大排檔好誇張,每朝早都排晒隊爆晒場,人人為咗等食佢嘅三文治,仲要每日限量供應,等到唔代表食得到、食得到都至少等成個鐘。咁辛苦,不如瞓晏啲,瞓醒喺屋企自己整好過啦!

材料與分量:

方包 – 6片
鹹牛肉 – 1罐(細)
雞蛋 – 2隻
洋蔥(切碎) – 1/4個
芝士 – 2片
椰菜葉(切絲) – 3片
花生醬 – 適量
牛油 – 適量

做法:

1. 無鹽牛油塗在每片方包的其中一面,另一面塗上花生醬備用。
2. 下油,開中火燒熱平底鍋,爆香洋蔥,再加入鹹牛肉一齊炒。

3. 鹹牛肉上色後再落蛋液,炒至8成熟,盛起待用。
4. 將塗了牛油的方包一面朝下,依次在花生醬一面放上椰菜絲、鹹牛肉炒蛋和芝士,然後放上另一塊方包,塗了牛油的一面朝天。
5. 開中小火燒熱平底鍋,放入步驟3三文治,煎至方包呈金黃色後,翻轉煎另一面,同樣煎至方包呈金黃色,以及芝士融化便可。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *