【台灣調酒師開茶飲店 特調「香港好難混」咩味?】田籽茶事

小編去旺角飲珍奶通常都係幫襯啲大牌連鎖店,今日行過快富街發現開咗間新嘅台式茶飲店田籽茶事!位置唔算話超就腳,不過環境算清靜,起碼唔使大排長龍先啦!舖頭隔離仲有個打卡位,攞住杯嘢飲同花花牆selfie冇得輸啦!

茶店由一對年輕夫婦主理,老公係台灣人,因為同香港妻子結婚,年幾前就搬咗嚟香港定居。老闆本身喺台灣已經係調酒師,一直對做飲品市場有興趣,來到香港之後他發覺開茶飲店比開酒吧容易得多,於是就喺旺角搵舖位。成間舖加埋打卡牆都由兩夫婦一手設計,舖名更係用囡囡名字命名嘅!好warm呀!

小編當日見到有客人買咗5、6杯飲品,仲清一色係買田籽波霸厚鮮奶(HKD24),睇嚟招牌飲品真係好得咁喎!老闆教落要先飲一啖厚鮮奶,再插飲管飲珍珠;飲厚鮮奶嘅時候會先飲到面層嘅濃滑奶霜,繼而飲到香滑兼夾雜黑糖香嘅鮮奶,口感的確唔錯!

除咗飲品之外,人情味亦係加分位!喺香港買珍珠奶茶經常大排長龍,大家同店員嘅交流可能只係30秒內嘅事,想問多句都難呀!店主話之所以選擇開喺人流唔旺嘅地方,係想為客人提供一個悠閒少少嘅環境,「唔想大家排隊,甚至要等個幾兩個鐘先買到杯嘢飲!」。小編其實都好認同,有時放假想放鬆吓,點知度度都排晒長龍,真係冇晒心機!另外,老闆娘亦好樂意幫助有「選擇困難症」嘅大家,好似小編等緊攞飲品嘅時候,見到有客人望住Menu有啲迷惘,老闆娘就好主動咁問想飲啲咩,鍾意味道濃定淡,呢啲就係其他人龍店唔會有嘅細心同貼心囉!

除咗招牌厚鮮奶,不正經特調亦相當吸睛!如果有睇過台片《等一個人咖啡》,相信對「特調」唔陌生,即係咖啡師特別調製嘅口味,第二度未必飲到㗎!咖啡有特調,茶飲一樣有,小編今日就試咗香港好難混(HKD22),其實即係蜜檸檬烏龍,味道酸甜帶有烏龍茶嘅清新,來自台北嘅老闆話嚟到香港呢一年體會到香港節奏實在「不好混」。雖然飲品比現實生活多咗一點甜,但至少望落呢杯特別命名嘅茶,大家都會笑吓!Menu仲有其他特調嘅名都相當盞鬼,例如前男友酸溜溜(HKD22)即係喺台灣成日飲到嘅多多綠茶。問老闆娘做乜改到啲名咁特別?佢話:「其實都係想令客人記得我哋,就算今日經過冇幫襯,但都可能因為啲名吸引而返嚟幫襯,當然,我哋係賣質素嘅!」。

最後梗係要喺外牆影張靚相打個卡啦!原來牆上嘅畫係有意思㗎,台灣有個傳統文化叫做「奉茶」,喺一啲比較傳統啲村落,屋出面會備有免費嘅茶水,俾辛苦工作嘅農夫享用,以答謝佢哋嘅辛勞。喺香港要做到奉茶梗係難啦,台灣老闆話:「我們希望客人來到我們這裡可以獲得一種悠閒感覺,可以慢下來,放下忙碌的步伐!」。花花牆吸睛之餘原來背後仲有一種台灣文化,所以話台灣人經營嘅,總係有另一番味道㗎!

田籽茶事
地址:旺角快富街37號地下
電話:2341 0023
營業時間:星期一至日:12:00-23:00

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *