【萬聖節主題餐單食手指 血祭墳墓劏開酥皮打卡】魔衣櫥咖啡廳

好快到萬聖節喇,準備扮晒嘢去邊度玩?都要填飽個肚先有力氣俾人嚇㗎嘛!魔衣櫥咖啡廳應晒節推出萬聖節主題餐單,連環境裝修都鬼咁有feel!電梯一開,見到餐廳logo同各種鬼怪造型嘅擺設,已經好哈囉喂啦,真係未食已經嚇餐飽! 

餐廳有五位老細,本身都係魔幻電影迷,又咁啱想創業,於是決定開間以魔法為主題嘅餐廳。點解叫「魔衣櫥」?反而唔關電影事喎,純粹係覺得Wardrobe呢個名好好聽,於是就叫做魔衣櫥咖啡廳咁解啫。

餐廳亮點一定係呢個大書櫃,單係用餐環境都花咗唔少心思喺設計同擺設上面,真係充滿魔幻感覺。呢個大書櫃呢,原來係一個秘密入口嚟㗎,推開書櫃門,就係一個隱藏房間,真係好神秘嘅VIP房喎!

萬聖節餐單有四款單點食物,有頭盤、主菜、甜品同酒精飲品。頭盤蛆蟲天國-紅花絲忌廉青口(HKD118),用紅花絲扮到條條血管咁嘅形狀,而薑蔥就好似毛毛蟲嘅造型。

先將薑蔥炒香,再加入白酒、紅花絲及青口連同忌廉一齊煮,煮到醬汁變成泥黃色,唔好以為味道會好怪,食落口就知有幾正喇!法國南青口肉係細細粒,不過入口多汁鮮甜,食落仲有微微海水味,而且一啲都唔腥,配上濃郁醬汁,青口鮮味更突出!

主菜血祭墳墓-焗野豬薯蓉批(HKD218),用酥皮整成棺材造型,隔離仲有個小 「墓碑」!切開酥皮,材料有野豬肉、雜菜粒同薯蓉,而且仲加咗紅酒同黑啤一齊煮,酒香味滲透落每樣食材度,鬼咁滋味呀!

每嚿野豬肉肥瘦適中,煮到腍身,一啲都唔韌㗎,薯蓉加香脆酥皮,口感特別正!

甜品衛斯里斷指-香脆炸手指(HKD98),主廚特登整到外形驚嚇少少,可以吸引多啲客人影相打卡嘛!以麵團加糖造成斷指形狀,然後炸至酥脆,再加士多啤梨醬同糖霜點綴,萬聖節氣氛出晒嚟,敢唔敢食手指呀?

味道都幾有驚喜,口感有啲似食緊冬甩咁,加埋士多啤梨醬酸酸甜甜味道,食到又甜又驚呀!

南瓜造型嘅party drink就更加特別,Wizard’s placebo每位收費HKD58,最多三人享用。一上到枱調酒師會先點火,相機食先之後就可以飲得喇!

呢款cocktails係比較烈嘅酒,每杯都有唔同嘅水果味道。好似藍色就用咗血橙,綠色就係菠蘿,而紅色就係雜莓味。

萬聖節餐單供應日期:即日起至2018年10月31日

魔衣櫥咖啡廳
地址:尖沙咀金巴利道40號MW Plaza 1樓

電話:2659 0128
營業時間:星期一至日:12:00-17:00;19:00-03:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *