【化身地獄小廚神 簡單8步完成威靈頓牛柳】mui mui家政課

最近飲食界熱話一定係地獄廚神Gordon Ramsay再度喺香港開店,廚神嘅人氣名菜威靈頓牛柳(Beef Wellington)更加吸引唔少人去朝聖。呢個威靈頓牛柳令mui mui一試傾心,決定要小試牛刀!經過試驗就研發咗呢個簡易食譜出嚟,同大家happy share啦!

材料與分量:

牛柳 – 約700克
大蘑菇 – 1隻
蒜頭 – 2粒
巴馬火腿 – 3-4片
即用酥皮 – 1塊
芥末醬 – 適量
蛋黃(打勻) – 1隻

調味:

黑胡椒 – 1茶匙
鹽 – 1茶匙
百里香 – 適量

做法:

1. 大蘑菇和蒜頭放入攪拌機,加入適量鹽、黑胡椒少許,攪打至小碎塊。

2. 取出平底鍋,不用放油,直接倒入做法1的蘑菇鋪平,加入少許百里香,中小火炒香、炒乾(大約炒了6-8分鐘),時不時要翻一翻以免焦鍋,炒乾後取出,放涼待用。

3. 牛柳放鹽和胡椒調味;平底鍋下油燒熱,以大火煎封牛柳兩面,每面大約1.5分鐘,盛起,趁熱在牛柳各面塗上黃芥末,室溫放涼。

4. 組合牛柳卷,在桌上鋪上保鮮膜,再放上火腿,重疊鋪上 (依牛柳大小決定擺幾片火腿,火腿寬度足夠把牛柳包起來);再鋪上炒香並放涼的蘑菇,最後放上牛柳。

5. 用力捲成壽司狀,左右兩側捲成糖果包裝般,放冰箱冷凍10分鐘以便定形。

6. 拿出即用酥皮,放上牛柳卷,稍微用力繼續捲成胖壽司,將多餘的酥皮切掉,將酥皮左右兩側捏成包子的頭,放冰箱再冷凍10分鐘。

7. 蛋黃液均勻塗在酥皮表面,把酥捲放進已預熱200度焗爐,焗20分鐘或至金黃。

8. 取出後靜置5-10分鐘,再將威靈頓牛柳切開,即成。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *