【人氣朱古力慕絲蛋糕卷變奏 終極邪惡三重朱古力卷蛋】mui mui家政課

最近某大朱古力品牌聯乘香港餅店首度推出一款超人氣朱古力慕絲蛋糕卷,開賣咗幾日已經有朋友同mui mui講買唔到,我就話不如自己整,仲可以用唔同味道嘅朱古力製作唔同嘅忌廉餡添!而且mui mui今次教大家呢個「分蛋法」成功率高達90% !鬆軟蛋糕體加埋香滑忌廉,真係食到停唔到口呀!

材料與分量:

低筋麵粉 – 80克
可可粉 – 40克
砂糖 – 60克
蛋 – 3隻

朱古力忌廉餡
任何口味朱古力 – 50克
淡忌廉 – 200毫升
砂糖 – 30克

蛋糕體做法


1. 蛋白打至起泡,分3次加入糖,繼續攪打,直至有紋即可。
2. 加入蛋黃,徹底攪勻。

3.加入已過篩麵粉,輕輕拌勻。

4.倒進焗盤掃干平,再放入已預熱200的焗爐焗烤12-15分鐘或至全熟。

朱古力忌廉餡做法

1. 黑朱古力隔熱水座溶。

2. 淡忌廉加砂糖打至企身,加入已座溶的黑朱古力即成。

預備組合:

1. 準備一張保鮮紙平鋪在桌上,放上蛋糕片,塗上薄薄一層朱古力忌廉餡。

2. 把蛋糕慢慢捲起,要輕輕邊捲邊按壓;放入雪櫃冷藏半小時或至上,取出切件即成。

3. 可根據個人喜好隨意放上朱古力做裝飾。

 

mui mui小貼士

唔一定用原味或者黑朱古力㗎,用唔同味道嘅朱古力就可以製作唔同嘅忌廉餡。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *