【「很讚紅燒牛肉麵」讚唔落 肉燥勁鹹牛肉嚡口】伏務台

肉燥係台灣地道美食嘅靈魂之一,喺長沙灣嘅台式餐廳一碗肉燥就以肉燥做膽,不論飯、撈麵定係湯麵都一定配咗肉燥。咁大膽係咪就一定正宗兼好食?試吓咪知囉!

餐廳係半快餐形式,自己搵位。剔完點餐紙就舉手,等店員埋嚟幫你落單。

反正食台式嘢,梗係要試埋牛肉麵,所以加HKD4由飯變湯麵,點咗很讚紅燒牛肉肉燥湯麵(HKD56),午餐包埋蜂蜜紅茶,冷熱同價,小編就揀咗熱。建議大家check check單,因為店員落錯咗撈麵,好彩改得切,因為落單唔使5分鐘就有得食,砌得好快手。先上飲品,真係有啲嚇親,因為蜂蜜同紅茶好似分開兩件事咁,好唔夾,而且太甜,蓋過咗茶香。麵嘅賣相一般,見到溏心蛋蛋黃邊過熟已經扣分!唔理咁多喇,先試肉燥啦!

近睇肉燥就係一大pat醬,就咁潷一啖會覺得醬多過料,冇咩咬口,反而覺得鹹咗啲。睇真啲(圖右),綠色嗰堆粒粒唔係蔥、係四季豆囉,牛肉麵用四季豆做配料,小編真係未見過喺台灣有咁嘅配搭同賣相囉;肉碎呢?愈咬愈乾、另外又夾雜唔少嚿肥膏;冬菇粒就好似醃到本身水份流失晒嗰種腍!

然後試佢自己讚自己嘅很讚紅燒牛肉,入口喺腦海中即刻出現係「好鹹」兩個字……調味太重手喇。肉質有啲嚡,又炆到乾柴咁款,真係讚唔落口喎。

麵條似刀削麵加鳥冬嘅感覺,不過唔知係差少少火喉定係麵質問題, 咬落有啲硬同實淨。不過麵條太粗,唔似台灣麵嘅風味。食到咁上下,食四季豆清清味覺,點知係成陣草青味!咬落跟本未熟,外層仲硬硬哋添!食到呢個時候,小編都冇講過個湯,因為就係帶味精嗰種鹹鹹哋嘅湯囉,冇特別。

 

小編伏氣:成碗麵就係兩種味,就係「鹹」同「青草味」。最鹹係「很讚」紅燒牛肉,鹹到眼都凸;第二鹹係肉燥,不過咁多醬浸住,似乎叫肉燥醬適合啲囉!冇諗過四季豆都可以唔煮熟,小編想食都食唔落。如果要改善,煮腍啲四季豆同麵條,鹽用少一半會好好多。

入伏點:一碗肉燥
入伏價:HKD56

中伏by #為食加菲貓
美術by #車雲
攝影by #為食加菲貓

《伏務台》星期一伏務大眾,歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *