【阿元來了五週年搬大舖 新廚駕到煮出新台風】阿元來了

阿元來了五歲喇,西營盤總店搬咗去堅尼地城,舖頭大咗可以食得舒服啲。香港人對阿元來了嘅熱情咁多年都冇減退,小編三點幾去到都不斷有食客到。舖頭雖然多人幫手,但阿元都會落場,佢話:「五年來都是自己主力研究菜式,也需要人幫忙衝擊一下,所以找來新的台灣廚師阿耀加入。因為我是住台灣的南部、他是住台東,就有台灣不同地方的小吃可以融合在一起,也創作更多菜式出來,每半年他都會研究新的菜單。」。今個月唔止有新menu,依家仲會搞埋到會添,想訂你心目中嘅台菜都可以啦。唔講咁遠,睇吓新場環境同新廚阿耀嘅新菜先啦!

新場好大,除咗掛天燈增加台灣風味,部分牆身仲有掛啲兒時遊戲嘅擺設,同時又營造到夜市感覺,全部加埋又幾爽喎。

新地方可以喺食客面前整埋夜市檔口,更加食慾大開呀。

阿元魯肉飯(HKD39)嘅魯肉配方同之前一樣,但想大家食飽啲就加大咗分量同落埋魯蛋。又想健康啲,所以加埋魯菜,唔係白烚㗎!大大啖魯肉入口依然好香軟有肉汁,雖然睇到有肥肉,但食落唔多覺,汁嘅鹹度餸飯一流添。初時以為加咗量都唔係好大碗,但女仔食可能飽咗啲,除非你唔叫其他食物啦。

台灣唔同地區都有自己特色小食,今次新menu都加咗幾款唔同地區嘅傳統菜色。先講彰化肉圓(HKD39),分四份先勉強可以逐份啪入口。外皮似厚身粉果,但好軟腍同好Q彈。入面包住嘅肉仲溝入鮮筍同香菇乾,點埋湯汁一齊食,感覺好滿足。

跟住就係四神湯(HKD30),咪睇個樣好清,一潷係勁多湯料囉!入口有香濃嘅藥材味,但飲完感覺好清爽。雖然有豬大腸,但一啲都唔油,冬天飲仲幾暖身添。

仲有經典地瓜球(HKD30),每個台灣人都實食過。不過呢個係改良版,包咗餡料唔做傳統嘅空心版。黃色嘅入面包咗地瓜蓉、紫色就包咗紅豆蓉。外脆內煙韌,仲有灑咗梅粉喺面,口感同味道都好豐富。

屏東嘅萬巒豬腳(HKD45)就用台灣直送嘅無骨豬腳肉,好似燻蹄咁,不過呢款係熱食。即叫即煎再淋醬汁,所以上菜嘅時候隻碟仲係熱㗎!肉質好滑同爽口,絕對可以回頭呀!

新飲品就由阿元主理,右邊紅棗桂圓奶茶(HKD28)感覺清香,厚度似英式奶茶嘅感覺;而左邊嘅龍眼蜂蜜綠茶(HKD30)好得意,聞落有陣花香味,相對紅棗桂圓奶茶會甜啲。不過台灣口味都係比香港甜,所以店員會細心問你有冇需要少甜㗎。

想試吓舊嘅菜式都仲有大把選擇,小編推介土魠魚焿(HKD40),土魠魚都係台灣直送㗎。四、五條炸過嘅魚條淋上湯羨,一咬魚肉嘅感覺好似食緊肉鬆味嘅肉條咁,極度滿足;湯羨係佢哋平時賣嘅肉羨湯,不過令小編諗起碗仔翅,因為有冬菇條同筍絲等材料,口味好啱香港人食。

 

阿元來了
地址:西環堅尼地城北街31號地舖
電話:3579 2460
營業時間:星期二至日:11:00-23:00(逢星期一休息)

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *