【自製醬料5分鐘搞掂 快煮牛油果青醬蝦意粉】mui mui家政課

喺屋企煮意粉,會買現成醬料定自己調配呢?其實自己整都可以又快又健康㗎!今次mui mui就用牛油果做醬料,感覺清香啲。加埋炒蝦就更加香口,一次過整多啲,做埋飯盒又慳返餐添。即刻睇睇點樣快煮牛油果金蝦意粉啦!

材料與分量:

意粉 – 2人份
牛油果 – 2個
蒜頭 – 3瓣
洋蔥 – 1/2個
蝦 – 15-20隻(視乎用咩size嘅蝦)
蛋黃 – 1隻
鹽 – 少許
黑胡椒 – 少許
檸檬汁 – 半個檸檬榨汁
橄欖油 – 2湯匙
Parmesan Cheese – 1湯匙
牛奶 – 120ml

做法

1. 先煲滾水,加入少許鹽、油同意粉一齊煮,間中攪拌吓。意粉煮到緊緊熟就撈起備用。

2. 將蒜頭同洋蔥切粒備用。

3. 牛油果切粒後用叉將佢壓成蓉,然後逐一加入鹽、黑胡椒、蛋黃(唔要蛋白)同牛奶撈勻。

4. 用橄欖油起鑊炒蝦,同時加少許鹽同黑胡椒吊味,炒至八成熟就取出備用。

5. 然後直接加入蒜粒同洋蔥粒落鑊炒香至金黃色,跟住加入意粉,用中高火把意粉炒乾(期間可加入少許鹽同黑胡椒粉調味)。

6. 加入已調配好嘅牛油果醬,同配料、意粉喺鑊快速撈勻就上碟。

8. 食之前落埋檸檬汁同Parmesan Cheese就食得喇!

 

mui mui小貼士

– 牛油果比較飽肚,落檸檬汁可以解滯。如果唔想用檸檬汁,可以減少牛油果用量。

– 適量芝士可以提升鹹香味。

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *