【80後澳洲回流街市開西餐 貼地價鋸扒最啱撐枱腳】街霸

石塘咀街市最近新開咗間西餐小廚!80後老闆Gavin係澳洲回流嘅大廚,不甘平凡打工仔生活,於是決定返港創業。聽落好有heart,街霸都要去捧吓場喇!

街市環境始終唔係話太理想,開間西餐廳「屈就」喺街市都算幾大膽嘅決定。被大排檔包圍嘅西餐小廚處於熟食中心角落,枱面鋪上格仔餐枱布,喺充滿港式氣味嘅街市環境,加返啲啲西味喎!Menu選擇唔算話好多,價錢由$78-$168不等。比較平價有卡邦尼意粉(HKD78),成個餐牌最貴就係特選安格斯西冷配薯條(HKD168),今次街霸就試咗呢個安格斯西冷同香辣金蒜蟹肉意粉(HKD98),再加多兩塊香煎鵝肝多士(HKD45)

首先鵝肝多士上枱先!雖然鵝肝唔算話好厚,但食落幾足油香。美中不足係麵包烘得唔夠香脆,不過鵝肝加黑醋油感覺開胃又唔膩,質素OK啦!

跟住到香辣金蒜蟹肉意粉,擺盤好樸實,面頭嘅蟹肉分量好多,成個意粉都偏大份,食埋前菜再食真係幾飽。蟹肉存在感好強,就算同意粉撈勻咗都仲食到絲絲蟹肉,唔會好似坊間嘅蟹肉乜乜乜咁,撈勻之後完全食唔到蟹肉,味道鮮甜,感覺新鮮!

另外今餐主角特選安格斯西冷配薯條,落單時店員會問你要幾成熟,街霸今次揀咗5成熟。

5成熟嚟講佢係有少少overcook嘅,不過肉質搭夠!西冷幾嫩口,食落肉味都算香濃。喺無任何醬汁之下都唔會話乾晒柴,幾juicy,加埋面頭有少少蕃茄同洋蔥粒,一齊食感覺幾fresh。配菜薯條藏喺塊扒底下,吸晒牛扒肉汁,雖然有少少腍咗,但食落有種BBQ味道,好惹味!伴碟配菜除咗常見嘅生蕃茄同菇,竟然唔係蘿蔔仔、三色豆,而係菠菜!西餐伴碟用菠菜又幾新穎喎,有種fusion感覺。

 

街霸最愛:街市嚟講佢哋嘅價錢未必最實惠,不過食得出係用心製作。街霸覺得安格斯牛扒幾高質,168蚊呢個價錢,食到一塊raw得嚟仲好味嘅扒唔係咁易。街霸覺得呢間新開嘅小店幾值得支持,食厭咗連鎖西餐不妨一試!

 

西餐小廚
地址:西環石塘咀市政大樓熟食中心2樓13-14號鋪
電話:2540 0398
營業時間:星期一至日:11:00-15:00;17:30-23:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *