【賀年三色金寶應節菜 砂鍋炆煮暖胃香噴噴】mui mui家政課

無論團年飯定開年飯,餸菜一定要好意頭。mui mui今次搵咗「三色金寶」食譜出嚟,諗住同屋企人一齊賀吓。嗱,平時煎嘢唔太重手冇咩問題,但今次一定要煎得出色,最好煎到黃金燦燦,咁就唔使食煎堆都金銀滿屋啦!

材料與分量:

免治豬肉 – 100克
蔥花 – 適量
冬菇 – 3隻
豆卜 – 3粒
蓮藕片 – 3塊(厚)
西蘭花 – 1小顆
炸枝竹 – 1/2 包

豬肉醃料:
蝦乾 – 10隻
胡椒粉 – 1茶匙
生抽 – 2茶匙
鷹粟粉 – 1/4茶匙
麻油 – 1茶匙
蔥粒 – 適量

醬汁材料:
蠔油 – 1湯匙
老抽 – 1湯匙
糖 – 1湯匙
鷹粟粉 – 1/2茶匙
水 – 100毫升
胡椒粉 – 1茶匙

做法:

1. 浸炸枝竹備用。蝦乾浸軟切粒,然後連同醃料一齊撈入免治豬肉,攪拌至起膠再醃15分鐘。

2. 將蓮藕切厚片、去除冬菇掟再喺表面切花樣、每件豆卜都切一半但唔斷開。

3. 然後分別釀入豬肉餡料。

4. 鑊燒熱後落少許油,先慢火煎有肉餡嗰面,然後將四邊煎至金黃色。

5. 煎至七、八成熟後轉砂窩,將浸好嘅炸枝竹墊底再放入所有材料同西蘭花,淋上已溝好嘅醬汁,炆焗至熟透就食得喇。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *