【服務態度幾好都救唔返!死鹹烏冬乾雞扒怪味螺肉】伏務台

食得伏食多,小編大致上都有個「伏食雷達」喺心入面,通常伏食都離不開呢幾樣嘢:環境唔太OK、極端嘅價錢同埋相對差嘅服務態度。小編行走江湖咁耐,真係冇試過去一間服務態度超好,但食物就強差人意嘅餐廳……

今次去呢間鳥炎屋,其實小編覺得應該唔伏㗎喎,因為佢位於尖沙咀旺區嘅樓上舖,樓下有個易拉架做宣傳,望落正正常常!

上到去嘅時候,有一個好熱情嘅男店員招呼我,熱情到令我覺得自己去咗間超高級餐廳咁款喎。望返餐牌,最貴個餐200蚊有找啫!竟然有咁熱情嘅服務質素,小編真係超欣賞。午市時段斷斷續續有客人入嚟,雖然冇爆場,但目測成間餐廳唯一嘅樓面就係剛才彬彬有禮嘅男侍應喇,小編不禁覺得飲食業真係唔易做呀……小編點咗一個幾穩陣嘅網燒雞扒木魚湯烏冬(HKD88),套餐包餐前小食-味付螺肉同麵豉湯。

飲一飲個麵豉湯,小編忍唔住皺一皺眉,雖然望落都係麵豉湯嘅樣,但係味道真係好淡,淡到唔係好知自己飲緊咩;試埋個味付螺肉,其實螺肉正常都係現成貨再解凍㗎啦,點會伏呢?呢個螺肉望落比平時食開嘅淡色少少,食落係爽口,但係個汁真係……會唔會太清?清得嚟仲唔知點解隱約食到少少水喉水嘅味道,唔通係佢哋自家配方嘅味付螺肉?小編真係唔識欣賞呢個「水味螺肉」喇。

主角嚟喇,呢個烏冬其實望落都靚靚仔仔吖,同埋個湯底我叫得木魚湯都係預咗比較清嘅,點知試飲一啖湯竟然鹹到爆炸!應鹹嘅唔鹹,唔應鹹嘅又鹹到咁,一飲就知係落多咗味精嘅味道。烏冬煮得有啲太耐,咬落唔彈牙兼爛爛哋添。

個烏冬一路飲住熱茶一路食都叫做勉強可以充到飢,點知塊雞扒仲過份,咬落乾柴都算,個汁又係鹹到莫名奇妙。如果佢醬汁另上我都可以選擇點幾多汁,或者直頭唔點,依家佢幫我淋咗上面我就真係有啲無奈……結果我諗住用個木魚湯沖淡吓再食,搞到個湯又鹹多幾錢重……

 

小編伏氣:雖然侍應哥哥真係好有禮貌,成個用餐過程無論係上菜抑或斟茶都笑容滿面,服務的確係一百分,但係食物又負返100分喎!小編真係好想知個廚房究竟發生咩事,可以將咁平凡嘅食物整到非凡地伏!利申:小編真係第一次食到難食嘅味付螺肉。

入伏點:鳥炎屋
入伏價:網燒雞扒烏冬餐(HKD88)

中伏by #肥仔文
美術by #車雲
攝影by #肥仔文

《伏務台》星期一伏務大眾,歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *