【冬蔭功火鍋味不對辦 湯底十級鹹海鮮雪味十足】伏務台

有時約唔到飯腳,但係又想過吓邊爐癮,自己食個一人份火鍋既方便又實惠。以為火鍋好難中伏?偏偏小編遇上了!九龍灣稜閣屋呢間日式餐廳,格局同價錢比連鎖快餐店高啲,有個冬蔭公海老Champonの盛鍋好似幾吸引,點知食落冇冬蔭功味,啲蝦仲好唔新鮮,唔怪得接近六點晚飯時間,成間餐廳得幾丁客啦……究竟湯底變成點?啲蝦又點?睇埋落去揭曉啦!

環境偏日式裝潢,都算整齊嘅,六點左右有小編同另一枱客,不過食到七點左右都未滿座,但同區其他餐廳就個別已經出現人龍喇。

呢個冬蔭公海老Champonの盛鍋(HKD108)有加一服務收費,比平時嘅連鎖快餐店都貴咗三十至四十蚊左右,但見到實物已經覺得唔太值,食完就更加唔會點頭囉。

成個餐嘅樣就係咁,海老就係一隻蝦、而餐牌上面寫嘅淡水龍蝦球,其實唔係球,係得一片仔嘅龍蝦肉,嚟近鏡睇吓:

隻蝦同呢一片仔龍蝦肉賣相好唔吸引,不過照煮滾佢試咗先。

煮完之後,隻蝦變到死灰色,唔係橙紅色已經唔敢食;塊龍蝦片咬落非常之爽,只係雪得過耐而煮熟嗰種爽口感,食到嗦嗦聲。小編明白呢個價錢唔係食啲靚嘢,但都應該比平時快餐連鎖店好先啱囉。

如果冬蔭功湯底真係有冬蔭功嘅酸辣味,都可以幫手遮多啲食物嘅雪味。但呢個酸辣味近乎零,反而同日式「精華」濃湯激似嘅味道。點解係「精華」呢?因為小編食到重度鹹味,愈食愈想飲水。滾到咁上下想加湯,即使加咗枱面一早已經準備好嘅清水都依然係鹹味濃囉。

其他食物好似青口、蔬菜、蟹柳都正正常常。不過件豆腐就好假,質感超滑幾Q彈,好似蒟蒻咁,只係冇咁爽口啫,當然亦都冇豆味啦。

而豚肉同烏冬當然都雪到冰晒啦,所以擺吓等佢解凍。呢兩樣食落幾正常,同埋係成個火鍋最好食嘅,真係有啲本末倒置嘅感覺,加埋個麻醬就更加唔覺得係冬蔭功火鍋添。

 

小編伏氣:呢個火鍋兩大主角冬蔭功同海老都唔掂,湯底味道貨不對辦已經唔多高興,俾咗錢又食唔到原本想食嘅味道。加上雪到啲肉死晒嘅蝦肉,真係買個即食湯包返屋企自己煮都冇咁嬲。仲要呢個一人份嘅價錢再俾多少少,已經可以去連鎖快餐店食到兩份,仲要食物質素好過佢囉。俾錢埋單嗰陣,見到出餐位置擺咗七、八份豚肉出嚟疑似等人落單(眼見現場已有客人食緊,又冇新單叫啦),咁樣處理食物更加唔會返轉頭啦。

入伏點:稜閣屋
入伏價:冬蔭公海老Champonの盛鍋(HKD118.5已加一)

中伏by #為食加菲貓
美術by #車雲
攝影by #為食加菲貓

《伏務台》星期一伏務大眾,歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *