【抹茶煮鹹食一樣健康出色 香煎帶子松露意大利飯】mui mui家政課

香港有唔少抹茶控,講到食抹茶甜品就少女心大爆發,抹茶甜點大家就食得多喇,今次mui mui就教大家試吓用抹茶嚟做鹹食,呢道抹茶帶子松露意大利飯,既係鹹食又有啖啖肉嘅帶子,男女都啱口味啦,煮完記得同大家開心share呀!

材料與分量:

帶子 – 一包
洋蔥 – 1/2個(切粒)
蒜粒 – 2瓣(切粒)
雞上湯 – 2杯
油 – 1/2湯匙
松露意大利米 – 100克
抹茶粉 – 1湯匙
白酒 – 50克
巴馬臣芝士 – 1湯匙
牛油 – 1小片
鹽 – 少許
胡椒 – 少許

 

製作方法:

1. 先加熱雞上湯備用。

2. 印乾帶子表面多餘水份,落鹽、胡椒粉調味。

3. 用中大火將油燒熱然後落帶子,兩邊煎到金黃色後落牛油,期間可以潷起啲熱油淋上帶子表面,煎到八成熟夾起備用。

4. 轉中火爆香洋蔥同蒜粒至金黃色就可以落松露意大利米,期間不斷攪拌;米粒炒到有啲透明就加入白酒,乾身之後再逐啲加入雞上湯,令米粒慢慢吸收湯汁,煮大約20-30分鐘。

5. 煮好後加入巴馬臣芝士同抹茶粉撈勻上碟,鋪埋帶子,再按喜好灑上適量巴馬臣芝士就食得。

 

mui mui小貼士

想易啲煮熟意大利米,記得炒到每粒半透明,之後先好加湯呀!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *