【親民價拉麵冇偷工減料 $98限定海膽拉麵超滿足】一生懸麵

一生懸麵喺日文有努力、盡全力去做嘅意思,所以店主Gary用嚟做拉麵店店名。點先盡全力去做?好似豚骨湯每日用三十斤豬骨加三十斤雞腳熬最少十個鐘,就知認真又足料喇!最初牛頭角總店已經出名抵食分量足,分店開到去旺角繼續呢個理念喎,點解咁堅持?「本身我好鍾意煮嘢食,做咗十五年西餐、五年日本餐。之後見愈來愈多人鍾意食拉麵,覺得好厲害就去日本學師,嗰時做咗義工半年先打動到位師傅教我。當時傾咗個日本拉麵品牌返嚟,依家就開『一生懸麵』,做親民價拉麵。人哋九十幾蚊碗都咁多人食,我賣六十幾蚊會開心啲囉。係冇咩錢賺,如果為錢我就唔做呢個價啦,希望分店大啲、多啲人食到。」講到咁抵食,即刻睇吓限定嘅海膽拉麵有幾足料啦!

簡約日本小店風格俾人感覺好乾淨整齊。

雲丹拉麵(HKD98)係限定產品,做到3月15日就會稍停一段時間,之後有機會加入日常menu。點鮮咁受歡迎?「有啲人幾鍾意海鮮類,呢個麵嘅湯底加咗40g韓國海膽一齊煮,所以比平時嘅豚骨湯再厚身啲同杰少少,加埋面頭再鋪40g輕輕火灸過嘅海膽,真係好抵食。」雖然味濃但唔會過鹹,質感仲幾滑,想佢快啲正式加入日常menu就快啲同老細反映喇!

「二郎系」拉麵,係日本其中一個拉麵派系,簡單啲講即刻啲料又多又足又亂咁堆晒啲材料!有食客就覺得一生懸麵呢個名古居二郎系拉麵(HKD68)嘅材料唔夠「亂糟糟」,Gary又點睇?「係㗎,我都想整亂啲㗎!如果喺名古居嘅二郎系拉麵,擺盤會將所有食材一『pat pat』咁撻上麵度,但嚟到香港如果唔了解嘅可能會誤會我哋求其,所以冇整太亂。」咁小編都撈亂啲先食喇!其實初時見咁大堆蒜頭,有啲擔心味道唔夾,點知蒜味滲入豚骨湯底係異想融合喎,唔會搶咗湯底嘅味又層次豐富啲。厚切豚肉肥瘦大約2/8比例,入口唔會油淋淋。大約煮兩個鐘,上枱前再火灸,令香味更濃郁,兩大塊肉令人食得好滿足!湯底睇落油膩,但入口幾順滑,飲晒都冇問題喎!

另一個受歡迎嘅係濃香櫻蝦沾麵(HKD78),湯底加咗海量櫻花蝦,食到底都仲有,不過豚骨湯質感好似比名古居二郎系拉麵薄啲嘅?「因為配櫻花蝦,所以溝埋豬骨湯同魚介湯用嘅比例調整過,而呢款用魚介湯會多啲。」好在味道唔會淡咗,因為沾麵嘅湯本身比拉麵鹹啲,反而想冇咁濃味可以先唧啲青檸汁喺麵度。

唐揚炸雞(HKD32)一碟5大件,幾令人滿足。外皮脆口,炸漿又唔厚,唔點沙律醬都好夠味,點咗就中和返啲!

 

一生懸麵
地址: 旺角通菜街73號地下
電話:2748 1001
營業時間:星期一至日:12:00 -22:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *