【食飯似環遊世界咁happy 一間餐廳食勻廿個國家】POP STREET

食飯都可以有去旅行嗰種探險感覺?得㗎!小編今次介紹喺西營盤嘅多國菜POP STREET,完全有呢種異國feel呀!

佢哋嘅菜式多到超出中、日、韓、泰、越等等常見菜式,連尼泊爾、阿根廷呢類冷門地區嘅菜式都有供應!想分辨係咩地區?睇菜名前嘅國旗就知啦。輕輕數吓都有成廿個國家,幾乎所有異地菜式,都係主廚去旅行食過,然後訪問當地人得返嚟嘅食譜,真係少啲心機都唔得。

小編想推介嘅Starter係香港人都覺得親切嘅啖啖胡椒蟹雲吞撻(HKD108)!咬落啖啖蟹肉超鮮甜,加埋卜卜脆炸雲吞撻皮,口感一流!

另外,呢道招牌小食毛毛餃(HKD45)係尼泊爾菜。望落同我哋嘅中式水餃冇乜分別,但特別在個醬汁!酸甜得嚟有少少辣,入面仲有啲肉醬,味道非常開胃!

同朋友仔叫兩個main share都唔錯㗎。英國菜之中,最出名莫過於Fish & Chip!呢味啤酒炸漿多嚿魚薯條(HKD148)個名夠晒盞鬼,魚柳皮脆肉嫩。三個特色醬汁都好惹味,分別係四川麻辣醬、鹹蛋黃醬同埋他他醬。小編就對麻辣醬最有興趣,你哋會揀邊款呢?

仲有來自法國嘅野菌醬煙肉雞卷(HKD158),賣相非常唔錯!食落啖啖肉超滿足,配埋creamy嘅薯蓉同有咬口嘅薯仔粒,口感層次好豐富。

「飲飽食醉」是常識吧!食咗咁多嘢,梗係試埋佢哋自家調配嘅cocktail啦。呢款拗荔枝(HKD78)就啱晒唔鍾意太濃酒精味嘅女士們,入口係清新荔枝香,幾乎飲唔到酒味,不過飲得多都會醉嘅,大家量力而為喇!

 

POP STREET
地址:西營盤第三街70號地舖
電話:5116 8883
營業時間:星期二至五:11:30-15:30;18:00-22:30;星期六、日:11:30-17:00;18:00-23:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *