【母親節慰勞媽咪食餐好 早午晚餐精選推介】Wooloomooloo Steakhouse、普慶餐廳、竹日本料理

下星期就係母親節喇,大家諗好食咩未呢?間間餐廳都推母親節餐,小編都睇到頭暈,不過有幾間唔錯,分別係Wooloomooloo Steakhouse尖東分店豐富嘅早午餐、佐敦普慶餐廳嘅冰涼下午茶同銅鑼灣竹日本料理嘅尊尚晚餐,睇啱就book枱喇。

 

四道菜早午餐

Wooloomooloo Steakhouse尖東分店喺5月11至12日供應母親節早午餐(HKD325/位),唔係灣仔店冇,只係覺得呢邊嘅menu更加大眾化,連爸爸都可以一齊餵飽。

頭盆可以三選一,有配檸檬汁、辣椒汁同香蔥紅酒醋嘅即開生蠔三隻;以火箭菜、芒果甜酸醬同檸檬芥末汁襯嘅烤猪腩肉;用羽衣甘藍、羅馬生菜、墨西哥脆片配鯷魚汁整成嘅大蝦帶子沙律。食完咁開胃嘅頭盤,就會有龍蝦湯,會食到粒粒龍蝦肉㗎。

主菜同樣三選一,菠菜瑞可達芝士意大利雲吞配意式蕃茄醬伴有芝麻菜沙律同巴馬臣芝士碎;煎得香口又嫩滑嘅焗海鱸魚柳就配有橄欖醬、油封車厘茄、炒薯仔同菠菜沙律;想肉食啲就有燒澳洲牛柳,會配上奶油松露薯蓉、炒野菌同烤鮮露筍伴紅酒汁。

甜品就二選一,玫瑰意式奶凍襯咗野莓,而白朱古力慕絲就配覆盆子果凍同玫瑰。

 

Wooloomooloo Steakhouse
地址:尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心UG17-18及G7-8號舖
電話:2722 7050
營業時間:星期一至日:11:45-00:00

 

酒店雪糕下午茶

普慶餐廳即日起至9月30日,喺週末同公眾假期15:15-17:15推出Mövenpick雪糕火鍋下午茶自助餐(HKD228/位),同媽咪行完街嚟回氣抖抖就啱晒啦。

呢個下午茶可以食到Mövenpick十款口味嘅瑞士頂級雪糕,有冧酒提子、意式芝士蛋糕、焦糖燉蛋、朱古力碎等,黑白朱古力火鍋仲係無限添加!另外有20幾款配料添,包括多款新鮮水果、曲奇餅、蛋糕、蛋白脆餅、棉花糖同迷你貝殼蛋糕等等,媽咪食完一定甜入心呀!

 

普慶餐廳
地址:佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層
電話:2710 1901
營業時間:星期一至日:06:30-21:30

 

懷石料理晚餐

晚餐一定係全日最貴嘅一餐,母親節更加要請媽咪食豪啲啦。竹日本料理喺5月12日當晚推出母親節懷石料理(HKD1380/位),精緻嘅菜式配上富日本風味嘅高級環境,作為全日行程嘅終站夠晒完美。咁呢個價啲咩?即刻睇睇部分菜式啦!

前菜先嚟酥皮焗龍蝦蘑菇湯,香濃幼滑嘅質感已經好開胃。

其中配菜有櫻花豆腐帆立貝伴山葵煮鮑魚伴海膽及三文魚籽櫻炸蝦丸,精緻到唔捨得食囉。

土鍋蟹飯伴海膽、漬物就係睇得見嘅鮮味!想知成個餐係點就睇menu啦:

竹日本料理
地址:銅鑼灣恩平道28號利園二期地下G01號舖
電話:2577 0611
營業時間:星期一至四及日:11:30-15:30,18:00-23:30,星期五:11:30-15:30,18:00-00:00,星期六:11:30-16:30,18:00-00:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *