【IKEA限定抵食四寶丸含新品 實試鮮味三文魚鱈魚丸】平霸

相信大家對IKEA宜家家居嘅瑞典肉丸一啲都唔陌生,不過佢哋最近新咗三文魚鱈魚丸,仲set咗個期間限定四寶丸特惠價添。有抵食嘅嘢,平霸即刻出動去實測吓先!

今次平霸就去到IKEA九龍灣分店嘅堂食餐廳覓食,但去到嘅時候見唔到有新肉丸宣傳,要問店員先買到呢兩款新品。

呢款IKEA期間限定嘅四寶丸(HKD9/4粒)真樣冇網上宣傳擺得咁靚,只係以蕃茄醬汁墊底,面頭再放瑞典肉丸、雞肉丸、素菜丸同三文魚鱈魚丸四粒丸。不過賣相都係其次,試味道最實際!

唔使十蚊就試勻四款口味,口感掂唔掂呢?經典嘅瑞典肉丸(圖左)結實啲;雞肉丸(圖右)比較彈牙;而素菜丸(圖中)就偏向好腍身嘅蓉狀,豆味較重,配埋酸酸甜甜嘅蕃茄汁幾開胃。

講咁耐,依家試新出嘅三文魚鱈魚丸喇!不過小編叫咗三文魚鱈魚丸伴蕃茄燴雜菜及薯蓉(HKD33)試真啲,因為有成6粒丸咁多,仲配咗一大堆雜菜同薯蓉,食落都好飽肚。

三文魚鱈魚丸外皮脆身又幾香口,一咬落去就有好香嘅三文魚味滲出嚟,鱈魚味相對上唔係好突出。不過佢嘅口感比較鬆散同乾身,但蘸埋跟餐嘅芝士醬一齊食就平衡返喇。

伴碟嘅芝士醬味道濃郁,除咗蘸肉丸之外,撈埋薯蓉食都好滋味㗎!

 

平霸小評:IKEA今次新出嘅四寶丸9蚊有4粒,啱晒有選擇困難症嘅朋友呀。雖然每款得一粒,但少少哋試勻晒都幾過癮㗎!而新出嘅三文魚鱈魚丸入面個三文魚味幾突出,夠鮮味,但就略嫌乾身咗啲。但伴碟嘅芝士醬有驚喜,咁嘅價錢都滿意㗎喇。

 

四寶丸
供應日期:即日起至5月30日(銅鑼灣分店:只限5月10日至5月13日)
供應地點:IKEA銅鑼灣分店、九龍灣分店、沙田分店及荃灣分店

三文魚鱈魚丸伴蕃茄燴雜菜及薯蓉
供應日期:即日起至5月30日
供應地點:IKEA九龍灣分店、沙田分店及荃灣分店

宜家家居餐廳及美食站 (九龍灣分店)
地址:九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 4樓IKEA
電話:3125 0888
營業時間:星期一至日:10:30-22:30

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *