【咩人啱食cheat meal瘦身? 4條是非題搵「對的人」】懶健康貼士

你依家有冇食緊健康或瘦身餐單?有冇覺得痛苦,想食餐cheat meal獎勵自己?如果有,你就要繼續睇落去,等My Fitness營養師Moses話你知點樣同幾時可以獎勵自己!

咩係cheat meal「作弊餐」

Cheat meal「作弊餐」又可以叫「獎勵餐」,係健身或健美人士經常用嚟氹自己嘅方法。因為佢哋大部分時間都嚴格跟足指示食得好清淡,所以每星期其中一餐放吓假唔使按原來計劃,可以放縱大量食鍾意嘅食物,然後再繼續原來嘅餐單同訓練。所以依家好多健身人士會利用cheat meal養成平時食得清淡健康嘅動力同習慣,亦引進到減肥人士身上,令大家更有恆心跟足飲食計劃。

堅守作弊「餐」

有人用呢個方法成功瘦身,亦有唔少人最後失控收場。失敗嘅人通常將作弊「餐」變成作弊「日」,甚至作弊「週」嚟補償自己之前嘅痛苦,磅數當然打回原形,甚至反超前啦。所以平時要保持愉快嘅心情去進行健康餐單,避免一下子太清減而令自己覺得痛苦,到cheat meal嘅時候就唔會出盡力去食先補償到自己啦。如果你發現自己好期待cheat meal嘅嚟臨,咁就係身體俾你嘅警號,表示平時嘅餐單太痛苦,係時候要調整喇。

是非題辨認「合適人」!

想知自己依家嘅狀態係咪適合用cheat meal呢個方法,可以回答下面4條是非題搵出答案:

1) 食完cheat meal之後,你係咪覺得內疚?

2) 你開始瘦身餐單之後,係咪大部份時間覺得難捱呢?

3) 你唔能夠控制偶爾嘅放縱?

4) 你係咪做大量高強度運動去抵消cheat meal嘅熱量?*

如果其中一題你答「係」,咁cheat meal嘅模式或你依家嘅飲食方法可能唔適合你,好難持之以恆帶嚟成效。如果你自己試過無數餐單都未能夠抱住輕鬆愉快嘅心情持續進行,可以搵個註冊營養師做詳細嘅飲食評估,搵出致肥原因同提供適合嘅飲食建議。

(*如果平時食多咗少少肥嘢或分量多咗少少而做返多啲運動係冇問題嘅,但因為要食cheat meal而突然做好多高強度運動就會適得其反,有可能因為過量運動而導致肌肉疲勞、免疫力下降、頭痛、抑悶等,影響到我哋平時生活就出事喇。)

 

Moses Lee

現為“My Fitness”註冊營養師、澳洲營養及飲食治療碩士同澳洲營養師協會會員,擅長體重管理同運動營養。曾於醫院、社區中心、教會同非牟利機構等地方提供營養服務、舉辦營養講座同烹飪示範。現在為有需要控制體重嘅人士同運動員提供營養治療,制定飲食方案。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *