【食西瓜解暑太寒涼? 中醫消暑茶療清甜易煲】懶健康貼士

一熱啲就話要食凍嘢消暑,其實幾時開始要解暑?食咩唔會太寒涼?咁專業嘅問題,梗係留俾中醫師梁尹倩 Cinci EC解答啦!「首先要明白身體外在同內在有暑熱先至要消暑清熱,例如天氣炎熱或身體有偏熱症狀,但體質偏虛嘅人,例如陽虛、脾虛者其實都唔適宜清熱。」

中暑先兆

「夏天過熱,暑氣過盛形成暑邪,體內熱度一時未能降低,令身體失去平衡導致中暑。個人會有身熱頭痛、大量出汗、煩躁口渴、噁心胸悶等症狀出現。簡單啲講,就係當你突然覺得不適,眼前一黑、睇嘢好似多咗啲發光圍邊、突然想大小便、作悶想嘔等,都係中暑前嘅先兆。」

西瓜偏涼可消暑

「由於西瓜屬性偏涼,夏天消暑最簡單就係食用西瓜,甚至用西瓜皮煮湯或煲水飲。根據中醫典籍記載,將西瓜綠色皮同紅色肉中間嗰一層曬乾就係叫做『西瓜翠衣』嘅中藥;屬性偏涼,有清熱解毒、消暑瀉火、生津解渴同降血壓嘅作用。如果想食啲屬性平和嘅消暑食材,可以揀節瓜同合掌瓜;前者功效似平和版冬瓜,可以健脾胃同袪濕;後者健脾開胃又清肺化痰,兩樣都適合任何體質人士食用。另外,荷葉都係屬性偏涼,可以清熱消暑同祛濕降脂,但脾胃虛弱者不宜。另外,亦可以煲消暑茶療一家人飲,又方便帶出街。」

消暑茶療

竹蔗茅根紅蘿蔔水
材料:
紅蘿蔔 – 2條
竹蔗 – 4節
茅根 – 300g
生薏米 – 30g
冰糖 – 適量

做法:
1. 所有材料洗淨備用。將紅蘿蔔同竹蔗去皮切成細件,茅根剪短。
2. 將所有材料加入約1,500 ml水,武火煮至水滾後改文火煮40分鐘,加入適量冰糖就完成。

 

梁尹倩 Cinci EC
香港註冊中醫,修畢美國佩柏戴恩大學工商管理學士、香港大學中醫全科學士同中文大學針灸學理學碩士,係《飲湯》系列作者及兩孩之母。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *