【高CP值手工包點新店熱爆元朗 必食爆汁生煎包+鍋貼】平霸

元朗最近又新開咗間高質小店,講緊嘅就係賣中式小食嘅賀苗記!正所謂「貴精不貴多」,呢度淨係賣生煎包、鍋貼同蔥花卷三款小食,而且全部都係手工即製,每出一爐都好快賣晒㗎。點解咁好賣?因為款食物嘅性價比夠高囉,睇埋落去你就明㗎喇!

舖頭開喺角落位,專做外賣生意,大家可以透過大玻璃睇到廚房製作食物嘅過程。因為全部食物都係即製,賣晒就要等下一輪;每輪大約等15-20分鐘。平霸去到嘅時候啱啱賣晒,不過可以先俾錢預留食物,出下一爐就可以返嚟拎,如果你都想試的話就預埋等候時間喇!

呢度嘅手工生煎包(HKD22/4隻)用傳統鐵鍋嚟煎,煎到個底金黃焦脆,面頭就灑咗啲蔥花。師傅包到摺痕好平均,賣相幾細緻,但size比一般嘅生煎包大少少。

驚喜嚟喇!一咬落個生煎包度,即刻feel到裡面有好多湯汁爆出嚟,啲湯汁濃郁又唔會過鹹。包嘅上半部軟腍,肉嘅比例啱啱好;包底部就煎到好脆,食落香口,有多重口感。

手工鍋貼(HKD12/3隻)嘅接口完整冇破爛,可以鎖住肉汁喺入面。鍋貼皮比較硬身,底部同樣煎到好金黃,而且肉餡夠多,都有爆汁嘅效果,果然高質呀!

呢款大大個嘅手工蔥花卷(HKD5)就夠晒抵食喇,5蚊個仲差啲大過平霸嘅手掌!啱啱喺蒸爐攞出嚟熱辣辣,人手捲嘅麻花扭紋整得好靚,睇見都想食!雖然呢個蔥花卷入面冇餡,但有好香嘅蔥油味,啱晒鍾意食蔥嘅朋友仔。

 

賀苗記
地址:元朗大陂頭徑14-24號福星樓地下2B號舖
電話:從缺
營業時間:星期日至五:11:00-20:00,星期六休息

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *