【台灣人氣麻辣牛肉麵勝面登港 湯底慢煮3日牛香撲鼻】勝面

成日都係拉麵店過江,今次終於到台灣牛肉麵喇!以人氣精燉牛腱心同招牌麻辣牛三寶出名嘅勝面,2018年攞咗《犇Fun嘉年華台北國際牛肉麵節大獎》,依家喺旺角朗豪坊已經開業一排都不斷有人嚟潮聖。究竟係咪台味十足?等小編話你知啦!

店內裝潢行簡約風,灰白色為主調感覺幾乾淨。每位店員以普通話同大家溝通,令你好似置身台灣咁,不過你可以用廣東話落單嘅。

左:新竹米粉|右:關廟麵

餐廳用嘅三款麵都喺台灣入貨,有新竹米粉、關廟麵同手工刀削麵俾大家揀,如果點拌麵就會配一客蛋花湯。不過小編今次試晒湯麵,事關佢用美國牛肉同牛骨,文火慢煮湯底72個鐘,味道香純清爽。

所以一嚟先食原汁原味嘅人氣精燉.牛腱心湯麵(HKD68),湯底夠甜又唔羶,飲晒都得喎。牛腱煮得好軟腍嫩滑,用力啲夾都易散開。呢款配關廟麵幾吸味,質感似冷烏冬,幾彈牙。

跟住到限量供應嘅招牌麻辣.牛三寶湯麵(HKD82),當日三點左右就聽到店員話售罄喇。湯底可以揀小、中、大辣,小編呢碗小辣開頭似譚仔5小辣,但後勁接近3小,味道香麻中帶甜。餸料有牛腱心、牛頰肉、牛頸脊、滷豆腐同鴨血咁多款,性價比幾高。而且新竹米粉唔會點發脹,食晒都唔會滯。

想有米氣落肚就一定要點台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯(HKD62),呢碗差不多有兩碗飯量㗎!滷肉主要用腩肉整成,入味唔過鹹,但口感一啲都唔肥膩。仲配咗台灣直送嘅甜不辣同花枝丸,炸過後更加充滿台灣味。

小菜有冷熱款式,呢味香港限定嘅涼拌綜合手撕無骨鹽水雞(HKD65)有1/4隻雞嘅雞肉、豆腐、青瓜、雞蛋同甜不辣,帶微微蒜香幾開胃。

另外一定要試嘅係芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅(HKD38),外皮脆脆哋,夾住滿滿嘅肉鬆同芝士,煙韌鹹香好惹味!

呢度仲有好多飲品,左邊嘅鴉片黑糖波波奶茶(HKD30)用奶茶代替鮮奶,感覺冇咁甜。仲有加入綠茶調配嘅果茶系列,有紅葡萄柚、百香果、荔枝、鳳梨等口味;右邊嘅初嚐春日(HKD30)就用咗芭樂,果味好濃,但仍然飲到淡淡嘅茶香,蒟蒻仲好爽口添,感覺勁清爽解滯。

 

勝面
地址:​旺角朗豪坊11樓25-29號舖
電話:3105 9826
營業時間:星期一至日:12:00-23:00(星期日至四22:00截單,星期五、六及公眾假期前夕22:30截單)
*設有加一服務費(入座最低消費為HKD50/位)

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *