【靜脈曲張4點「加減」飲食習慣 改善血液循環紓緩症狀】懶健康貼士

長時間站立工作嘅上班族好容易出現靜脈曲張嘅問題,想紓緩腿部不適係咪著壓力襪就足夠呢?其實靜脈曲張其中一個問題係血液循環唔好,除咗做適當運動、按摩同矯正坐姿之外,加減飲食方法都有助改善血液循環,想知「加」咩「減」咩就睇埋落去啦!

「加」習慣

1. 維他命E有助促進新陳代谢同改善血液循環,而且缺少維他命E會令皮膚粗糙同老化㗎。大部分果仁含有豐富維他命E,喺經常食到嘅果仁之中,葵花籽嘅維他命E含量尤其豐富,杏仁榛子就僅次於葵花籽。不過果仁嘅脂肪含量都唔少,唔好一下子食太多,如果唔係增重反而令加劇靜脈曲張嘅情況。

2. 降血壓及抗氧化蔬果有大量維他命同礦物質,可以增強身體抗氧化能力同增加血液循環。其中蕃茄含有維他命P,可以提高抗氧化能力之餘,仲有保護血管彈性嘅作用,預防血栓形成;蘋果就有防止血液中膽固醇增加嘅作用,亦可以減少血液中嘅含糖量;而木瓜含有十幾種氨基酸,可以幫助軟化血管。

「減」 習慣

1. 煙酒本身就對身體做成傷害,但靜脈曲張患者就更加要小心看待!酒精嘅中間產物乙醇對可以對靜脈造成傷害,甚至加劇靜脈局部腫脹嘅情況;而吸煙會增加血壓。

2. 高油鹽食物會引至高血壓、血管硬化、三高等問題,絕對有害無益!

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *