【身體響警號要食維他命丸? 營養師5小測快速辨識】懶健康貼士

注重健康嘅風氣,令愈來愈多人接受食營養補充品同維他命丸,話晒返工咁辛苦,唔通想放假先嚟病咩。但係你究竟知唔知自己缺乏邊種維他命呢?定係平時飲食唔均衡先引致身體出現狀況呢?睇埋落去等營養師Moses話你知,順便做個小測試啦!

「如果你想追求準確啲嘅分析,可以利用網上免費工具,例如美國農業部網頁或USDA’s SuperTracker,輸入你嘅食習慣分析平時有冇均衡攝取營養;不過呢個方法比較費時,想方便啲可以揾註冊營養師用電腦程式分析。又或者按食物金字塔飲食法,答下面5條問題快速測試亦得,話晒食物金字塔嘅編制基於大量科學研究,每種食物類別都提供唔同嘅營養素;例如肉類有豐富嘅維他命B雜,而蔬菜同水果就係維他命C嘅主要來源。」

快速5問:

1. 你是否每餐都食大量穀物?

2. 你是否經常少食蔬菜?

3. 你是否經常每日食少於兩份水果?

4. 你是否經常每日食少於一份乳製品類?

5. 紅肉、雞同魚嘅分量是否佔你晚餐最大部份?

如果有三題或以上答「是」就有機會營養攝取唔均衡喇。

 

5種營養香港人最易缺乏

「2014香港首個總膳食研究指出一般成年人攝取鈣、鐵同鉀分量不足;而2016年嘅衞生署行為風險因素調查報告,亦指出大約有8成18-64歲嘅香港人食用少於五分蔬果,但食得少蔬果可能會導致維他命C、鉀同食用纖維缺乏。就咁聽好似唔太緊要?其實身體可能已經出現問題,睇吓下面呢5種香港人比較常缺乏嘅營每日應該攝取幾多,缺少咗又有咩影響啦:

1. 維他命C

如果你成日覺得虛弱、疲倦、抵抗力減弱、牙肉發炎同出血,有可能缺乏維他命C。維他命C嘅主要功能係加強抵抗力同製造膠原蛋白。世衛建議健康成年人每日最少攝取45 mg,即係一個中型嘅橙已經可以滿足需要。而大部份維他命C 補充劑嘅劑量係500 – 1000 mg,但多餘嘅維他命C會經尿液排出,唔會儲存喺體內,如果長期過量攝取反而增加患上腎結石嘅風險。

2. 鉀質

身體缺乏鉀質最明顯嘅影響係引致高血壓,令中風同患上冠心病嘅風險增加。因為鉀質可以幫助控制血壓同排走身體多餘嘅鈉質,減低水腫情況。報告指出一般香港成年人每日攝取1900mg鉀,但一般成年人每日應攝取約4700mg。建議每餐最少食半碗蔬菜,最好多選用薯仔同蔬菜入饌;同時正餐以外食水果代替零食。

3. 鐵質

面色蒼白、容易疲倦乏力同氣喘都有可能係鐵質攝取不足。女性更加因為月經會流失鐵質,所以需求比男士更高!一般女性每日需要18mg,而男士只要8mg。不過鐵質分紅血鐵同非紅血鐵兩大類:前者來自紅肉或動物內臟,後者就來自深綠色蔬菜、乾果、加添鐵質穀麥類同豆類。

4. 膳食纖維

如果覺得肚谷住谷住,排便要好出力,大便又硬又乾,你就有可能攝取膳食纖維不足。膳食纖維有助預防同紓緩便秘,建議每日攝取25-30g膳食纖維,除咗每日兩份水果三份蔬菜,大家亦可以用豆類代替肉類,或者選擇高纖小食。另外,增加膳食纖維同時亦要飲足夠嘅水,因為攝取過量膳食纖維都會引致便秘。

5. 鈣質

足夠鈣質可以幫助預防骨質疏鬆,亦有助令血壓維持健康水平。食牛奶、乳酪、芝士、深綠色葉類蔬菜同可食用魚類骨頭都有吸收鈣質。建議一般成年人每日攝取1000mg鈣質,但長期過量攝取會影響身體對其他礦物質鐵、鎂同鋅嘅吸收,增加患上腎結石嘅風險。

如果平常飲食難以做到咁平衡嘅狀態,食維他命丸都可以,但想食得啱最後問返醫生或營養師建議,如果自行購買就要留意標籤顯示嘅分量。但情況許可最好係均衡飲食啦,可以享受唔同食物又節省金錢。」

 

Moses Lee

現為“My Fitness”註冊營養師、澳洲營養及飲食治療碩士同澳洲營養師協會會員,擅長體重管理同運動營養。曾於醫院、社區中心、教會同非牟利機構等地方提供營養服務、舉辦營養講座同烹飪示範。依家為有需要控制體重嘅人士同運動員提供營養治療,制定飲食方案。

 

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *