【日本人氣辣麻味噌拉麵登銅鑼灣 最強辣麻度集酸甜苦辣】鬼金棒

日本人氣辣麻味噌拉麵鬼金棒終於喺銅鑼灣開業喇!三浦社長話喺日本傳說之中,攞住「鬼金棒」嘅鬼怪都厲害啲,所以佢將鍾意嘅辣同麻加入拉麵,炮製出理想嘅辣麻味噌湯底。不過十年前喺東京神田開業嘅時候,日本人唔係好接受到辣味拉麵,所以辣麻度各有5個自選程度,令每款拉麵有25種配搭,保證試到最啱你嘅口味。唔講咁多,即刻睇吓有咩用料先。

店內有29個座位,想近距離感受師傅爆醬料同炒小菜嘅強勁鑊氣,你一定要坐吧枱,如果唔係都有二人或四人枱。

湯底唔同嘅麻辣度就係靠呢8-9款香料煮成,其中最辣嘅「鬼增」仲用上2013年登上健力士世界紀錄大全,為世上最辣嘅卡羅萊納死神辣椒,小編陣間就會一會佢!

鬼金棒拉麵嘅叉燒其實係成嚿肉上,用香料慢火燜煮過夜之後,到上枱前再切件放入醬缸浸到入晒味。兩層脂肪同肉相間,脂肪煮到入口即溶好正㗎!

坐定後店員會俾QR Code你掃瞄落電子單。拉麵碗會按order嘅辣度用返相應顏色嘅碗,白碗係「無」至「中」,紅碗係「高」,黑碗係最勁嘅「鬼增」級別,而三浦社長推介組合就係高辣配高麻嘅紅碗。

如果你係芫荽控,必定要試芫荽辣麻味噌拉麵(HKD110)。滿滿嘅芫荽未食都聞到佢嘅香氣,配上用熬足8個鐘嘅豬骨湯、魚介湯同自家製味噌煮成嘅湯底,香甜味十足。

如果貪心啲,可以好小編咁點特製辣麻味噌拉麵(HKD120),本身配兩件叉燒、一隻溏心蛋、一條玉米筍同爆炒過嘅芽菜,不過其中一款拉麵係玉米筍辣麻味噌拉麵就知佢嘅玉米筍都係必食佳品,所以追加玉米筍(HKD15),咁就有大約8條。雖然呢碗辣麻都係「鬼增」(各加HKD15),但依然食到玉米荀嘅清甜同火炙味,口感幾爽同多汁添。湯底濃厚,入口頭幾秒試到甜味,辣麻同微醱嘅感覺會慢慢湧現,但依然食到肉同蛋本身嘅味道,如果你食到譚仔小辣都應該食到呢款;如果咬到灑喺面嘅香料會有少少苦,不過同湯底撈勻就唔多覺。可惜偏多辣油,所以飲湯嘅意欲降低,唔怪得社長話紅碗最好啦。

為咗表揚同呵護返挑戰黑碗嘅食客,餐廳會送返粒果味鬼金棒糖俾挑戰者。

想貫徹日本風味食拉麵的話,食完麵可以追加飯拌湯。呢碗仔肉碎飯(HKD35)其實都係將叉燒撕細,所以點邊款飯就睇你想食幾多肉喇。飯底本身加咗底味,撈埋湯食係成餐另一個滋味點囉。

如果普通分量就夠,可以試辣麻味噌拉麵(HKD90)高辣高麻版本。

增量叉燒×2辣麻味噌拉麵(HKD135)就係肉量最多最大嚿嘅款式。

 

鬼金棒
地址:銅鑼灣謝斐道530號
電話:2481 3383
營業時間:星期一至日:11:00-00:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *