【日本金賞天丼過江葵芳插旗 招牌天婦羅25cm穴子魚】金子半之助

喺日本連續五屆攞到日本全國天丼金賞嘅金子半之助有幾好食?唔使去日本試嘅,因為佢喺葵涌新都會商場開業喇。暫時香港店會供應三款親民價招牌丼飯,其中一款仲有25cm超長穴子魚天婦羅添,即刻帶大家睇吓呢間帶江戶傳統味道嘅名店有幾正啦!

店內用上傳統日式裝潢,望向開放式廚房仲可以睇住師傅即製天婦羅,未食都已經聞到陣陣香氣。

炸天婦羅用上高純度芝麻油,喺炸嘅時候已經令食物「上味」。製成後淋上由江戶時代開始傳承三代,以純天然大豆製成嘅秘製醬汁,味道鹹甜適中,如果唔係重口味人士都唔使另加醬汁。而為咗令食客品嚐到熱辣辣嘅丼飯,丼碗以江戶時代嘅佐賀有田燒陶瓷工藝製作成空心底部,仲放入保溫櫃令丼碗保持暖笠笠添。

所有丼飯都有六款天婦羅,每碗會有2隻鳳尾蝦、以墨魚粒同干貝製成嘅雜錦海鮮餅溫泉蛋海苔小青龍(荷蘭豆),最後一款先會唔同,所以簡單選擇想食嘅天婦羅「主角」就知邊碗啱你喇。呢碗超人氣江戶前天丼(HKD138)就以25cm超長穴子魚天婦羅,一上枱就帶嚟視覺震撼。為咗保持品質,未炸嘅穴子魚要達到指定長度同克重先會選用;不過上枱後放耐咗會變得稍硬同縮水,所以相機食先嘅朋友唔好影咁耐喇。

上天丼(HKD118)就用上鱚魚,肉身比穴子魚薄啲,細食啲嘅朋友會覺得冇咁頂肚。不過咪以為咁就唔啖啖肉,因為雜錦海鮮餅嘅墨魚粒同干貝都幾大粒,炸完仲好濕潤彈牙。

天丼(HKD98)就用上厚用嘅舞菇,兩大件咬落幾juicy兼爽口喎。如果食到咁上下覺得膩,可以食每個丼飯都跟嘅清甜漬牛蒡同海帶伴薑解膩。

雖然見到溫泉蛋好想篤爆佢,但店員教食到一半先撈蛋汁就可姒以試兩到種風味嘅飯底喇。

臨尾飲杯麥味超重嘅Suntory Beer The Premium MALT’s(HKD28/350ml)就爽晒,呢款比平時嘅日本啤酒濃味好多㗎!

 

金子半之助
地址:葵涌興芳路223號新都會商場1樓107-108號舖
電話:2661 8212
營業時間:星期一至日:11:30-22:30

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *