【老媽拌麵進軍荃灣開分店 新推三款香港限定台菜】老媽拌麵

前排喺將軍澳開咗香港第一間海外店嘅老媽拌麵,再下一城喺荃灣開分店喇!仲推出咗三款香港限定嘅新菜式,不過依然保存台灣風味㗎,快啲睇吓係咩嚟啦!

舖頭喺商場4樓嘅轉角位,有少少入但唔算難搵。全店以木系裝潢,同台灣店嘅風格一致。店內都幾寬敞,大約有40幾個座位。

嚟到呢間台式料理店,梗係要食台灣小菜啦!滷鴨舌(HKD46)滷雞翅(HKD42)百頁豆腐(HKD30)都滷得幾入味。

呢三款就係香港限定嘅新菜式,以鹽酥雞、魷魚圈同紅燒牛肉幾樣標誌性嘅台式食物入饌,自然充滿台灣風味啦!

講起台菜,梗係諗起牛肉麵!呢款新推出嘅川味紅燒半筋半肉牛肉麵(HKD78),牛肉同牛筋嘅比例係1:1!牛肉夠腍,牛筋就爽口彈牙,焦糖色嘅湯底感覺好濃。一般紅燒牛肉麵入口通常都會有啲辣,但呢款就唔係好食到辣味,而係花椒、八角等香料味比較突出嘅濃郁牛肉湯。

麵底係比較粗身嘅刀削麵,麵質唔會太腍,幾有咬口。而且每條麵都嗦晒牛肉湯,夠入味喎。

除咗牛肉麵之外,呢兩款新推出嘅飯食都值得一試!左邊嗰碗豆乳香香雞飯(HKD62)用台灣嘅腐乳配炸到酥脆嘅鹽酥雞,味道非常特別,但唔覺意蘸多咗腐乳醬就好鹹。而右邊嘅魷魚圈滷肉飯(HKD68)以時令嘅魷魚入饌;魷魚圈滷到入晒味,但食落依然軟腍鮮味,同地道嘅台式滷肉飯好夾呀。

呢杯老媽黑糖珍珠朱古力(HKD33)都係新品嚟㗎!朱古力做到少少掛杯效果,除咗黑糖味之外,朱古力味都好濃郁,唔鍾意飲奶茶都有多一個選擇啦。

如果都係想飲傳統啲嘅台式飲品,呢度都有老媽黑糖珍珠鮮奶茶(HKD33),有三層唔同顏色,賣相都唔差喎,飲落黑糖味都幾重同偏甜,但茶味就略嫌唔夠濃;想fresh啲就可以揀樽裝嘅阿里山高山冷泡茶(HKD22)

 

老媽拌麵
地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓441A號舖
電話:2385 3330
營業時間:星期一至日:11:30-21-30

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *