【一店搜羅5大必買遊韓手信 熱賣爆餡麻糬+入味醬油蝦】Cookat Market

每次去韓國首爾買嚟買去都係泡菜、紫菜呢啲手信,收嗰個唔悶,送嗰個都嫌悶呀!究竟近期有冇咩特別啲嘅韓國手信呢?依家就介紹一間當地人氣食品店Cookat Market,佢由網店做到最近開咗實體店,有大量特色韓國食品俾大家揀。今次小編精選5款食物俾大家,下次遊韓嚟呢度一定買嘅開心,收嗰個仲開心!

 

韓國人氣食品店Cookat Market

喺介紹一堆韓國人氣手信之前,先講講呢間Cookat Market。佢係一間專賣韓國人氣食品嘅網店,上架嘅食品賣相吸引,令人未食已經流晒口水㗎。部分熱賣食品仲俾唔少網民打卡瘋傳。近期呢間人氣網店終於喺江南開埋門市,更方便大家遊韓嗰陣去選購呢啲特色手信啦。

 

1. 爆餡麻糬

煙韌嘅麻糬有邊個唔鍾意食呢?買返去做手信就最啱晒喇。呢度有相當多麻糬口味,其中一款就係呢個士多啤梨忌廉麻糬(約HKD65/盒[9個])。麻糬外皮軟熟,一咬啲士多啤梨果肉同cream就爆晒出嚟,好正咁喎。

另外,奶茶紅糖麻糬(HKD45/盒[12個])都好受歡迎㗎。外皮用紅糖整成,再包住奶茶味濃嘅忌廉,甜甜哋咁幾特別。

人氣之選仲有呢三種口味!忌廉麻糬(約HKD45/盒[12個]),有朱古力、牛奶同蕃薯味俾你揀,不過就冇獨立包裝。不過無論咩口味,每粒麻糬都好足料,脹卜卜咁睇見都想咬啖呀!

 

2. 蕃薯麵包

麵包可以玩咩花款?睇吓呢款蕃薯手工麵包(約HKD65/盒[5個])就知喇,外形成個蕃薯咁,真係呃得吓人喎!紫色嘅外皮用紫薯粉整成,搣開就有滿滿嘅黃色蕃薯蓉爆出嚟,夠晒足料。軟綿綿嘅麵包充滿香甜嘅蕃薯味,無論熱食定凍食都咁正!建議食法就係擺落雪櫃雪一個鐘再攞返出嚟解凍,微微凍咁食就最滋味喇。

 

3. 瓶裝蜜桃

韓國嘅水果出名香甜好食,蜜桃仲係最近當造添。喺韓國食完想買返嚟開心share都唔係唔得,但要抬兩箱蜜桃返嚟就唔易囉,撞爛咗會想喊囉。不過呢款瓶裝蜜桃(約HKD55/切塊;HKD45/切粒)就幫到你喇!將新鮮蜜桃去皮、去核,切塊或切粒入樽,再進行真空處理,咁就冇咁易變壞啦。而且佢哋冇落任何添加劑,同平時啲罐頭水果唔同㗎!每樽大約有3-4個香桃嘅果肉喺裡面,有粉紅水蜜桃同白桃兩種俾你揀,淨食桃肉或整蜜桃茶、配乳酪一齊食都得。

 

4. 沾醬

韓國品牌BALLAZ一系列嘅沾醬(約HKD60)都可以喺度買到!暫時店內有六款口味俾你揀,包括超人氣嘅綠茶、Oreo同薄荷朱古力味;特別啲就有韓國特色嘅年糕、大米同艾草口味。

呢啲沾醬大部分都有唔同嘅顆粒喺入面增加口感,例如大米醬真係有米、燕麥呢啲穀物顆粒;年糕醬就有煙韌嘅年糕,可以搽麵包、夾餅乾等等都好滋味㗎。

 

5. 醬油蝦

韓國人除咗鍾意食泡菜,用醬油醃製嘅食物都係佢哋最愛!呢款醬油蝦用咗螫蝦(約HKD80)白蝦(約HKD55)兩種蝦嚟浸醬油,肉質比較肥美鮮甜。味道方面有分辣同唔辣,迎合唔同人嘅口味。

浸滿醬油嘅大蝦即開即食,而且已經全部剝晒殼,咁方便,餸多幾碗白飯都得呀!但係記得開咗食唔晒要擺入雪櫃冷藏,不過最好盡快食晒佢啦。

 

Cookat Market쿠캣마켓
門市地址:首爾市松坡區奧林匹克路240號樂天百貨B1/F
電話:從缺
營業時間:星期一至日:10:00-21:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *